Cum se fraudeaza inmatricularile in Romania din cauza timbrului de mediu.

Nu va asteptati sa invatati din postul asta nestiute variante de a face combinatii cu masini, nu e cazul.

Trafic Bucuresti aprilie 2008Totusi, putem vorbi putin despre timbrul de mediu si despre efectele lui in Romania.

Oficial vorbind, marea taxa, numita Timbru de Mediu acum, a fost gandita ca sa incurajeze cumpararea de masini noi si sa descurajeze rablele.

Practic, insa, legiuitorii au o durere in anus atat de mare fata de povestea cu ecologia si cu masinile vechi si poluante incat au inventat o taxa exclusiv pentru a mai stoarce niste bani.

Care este efectul timbrului de mediu asupa inmatricularilor? O explozie de inmatriculari masini mai vechi de 10 ani! In 2013 s-au inmatriculat pana acum peste 65.000 de masini cu vechime intre 10 si 15 ani!
La astea mai adauga inca 29.000 de masini mai vechi de 15 ani!

Si daca te gandesti ca masini noi, cu toata pomparea de bani in orb prin Programul Rabla, au fost inmatriculate doar 36.500.

Deci a reusit Taxa de Timbru ce se spunea ca va reusi? Ciuci-maciuci! Avem 147.000 de vechituri versus 36.500 de masini noi.

Asta in timp ce reinmatricularile au scazut cu 40%! De ce? Pai se numeste zborul sub radarul autoritatilor.

Cum sa scapi de taxa de timbru?

Sa presupunem ca X ii vinde masina lui Y. Dupa ce se semneaza contractul de vanzare-cumparare, Y ar trebui sa plateasca la inmatricularea pe numele lui taxa de timbru si-apoi sa faca restul de acte.

Dar pentru ca taxa de timbru – aceasta aberatie tembela –  costa cat costa, ce face Y? Face actele de vanzare-cumparare cu X si vanzatorul  X o radiaza de pe rolul lui fiscal.

Apoi cumparatorul Y o inmatriculeaza fiscal pe numele lui si… gata! Adica Y plateste impozit pe masina, dar nu se mai apuca sa schimbe cartea si talonul pe numele lui, pentru ca asta ar presupune sa plateasca taxa de timbru.

Asa ca Y circula cu masina inmatriculata pe numele fostului proprietar, avand pe talonul masinii la rubrica „Instrainat catre” numele lui.

E legal? E perfect legal, asa se scapa de taxa de timbru la reinmatriculare, legea nu presupune un termen maxim in care se poate circula asa.

Mai sunt variante de a eluda taxa de inmatriculare? Da, mai stiu eu doua, in conditiile in care nu sunt in domeniu si nici nu folosesc variante din astea ajutatoare. Si daca stiu eu doua… sunt convins ca mai sunt inca cel putin 5 variante.

Si uite asa a inventat statul o taxa cu care din-ce-in-ce mai multi se sterg la fund.

Da, am infrant din nou… 🙁

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • george
    • 03.02.2017

    Buna ziua, in 2014 am cumparat o masina cu taxa recuperata am facut contract v-c, masina o am la mine la fiscal de atunci, acum am fost la un ghiseu de acte auto ca sa o inscriu pe numele meu si mi se cere fiscalul de la ultimul proprietar. Precisez ca eu ii platesc impozitul de 3 ani, el pe ce baza imi da fiscal acum?

    răspunde-i
  • Andreia
    • 06.11.2016

    Buna, situatia mea este inversa. Eu vanzator am vandut masina in 2014 am scos-o de la fisc, am contract de v-c. In 2016 sunt data in judecata ca trebuie sa achit o amenda de rovinieta din 2015 de prin Galati. Realizez cu stupoare ca respectivul nu si-a inmatriculat masina la fisc in cele 30 zile. Am dat mail la dprciv sa informez mi s-a dat o notificare cu nr de inregistrare precum ca au notat in registrul lor ca am vandut-o dar asta nu inseamna ca se transcrie dreptul de proprietate pana cand respectivul nu va binevoi sa o inscrie pe numele lui. Amenda ori o platesc ori o contesc in instanta. Ce pot sa fac sa nu mai primesc astfel de amenzi? Am inteles ca de scos o alta carte/talon nu prea pot ca sa merg sa o radiez din circulatie. A mai trecut cineva prin situatia asta daca da cum ati rezolvat-o? Mentionez ca din 2014 nu mai stau in tara si mi-e destul de dificil sa ma plimb prin Bucuresti sa umblu sa fac anchete de genu sau sa depun dosare de contestatie pt fiecare amenda.

    • Cabral Ibacka
      • 08.11.2016

      Din pacate nu prea ai variante, din cate stiu eu.
      Trebuie sa demonstrezi de fiecare data ca nu mai esti proprietarul…

    răspunde-i
  • ANTON ROMEL
    • 13.10.2016

    buna seara
    am cumparat o masina din 2009 care era cumparata de la reprezentata opel din Bacau romania asa
    –am act de vanzare cumparare in cinci exeplare original
    –talonul masini cu unicul poprietar si firma care a vandut masina reprezentanta opel
    –adeverinta fiscala ca vehiul proprietar nu are datori la stat
    –carte identitate la rubrica instrainat nu scrie nimic
    –am inscris la primarie pe numele meu 60 lei atasand actele de mai sus
    –are itp si asigurare si rovinieta valabile pana februarie 2017
    –am fost la anaf sami dea adeverinta fiscala ca nu are recuperata taxa mediu si miau zis ca in 2009 cand a fost cumparat masina nu se platea taxa de mediu si ca so pot trece pe numele meu trebuie sa achit o taxa de 1910 lei taxa mediu ca se schimba proprietarul masini si daca nu achit suma de 1910 lei numi da adeverinta anaf si nu o pot samerg la rar ca sa pot inscrie pe numele meu
    cine poate da sfaturi variante sa ocolesc aceasta taxa tinand cont ca este inscrisa la primarie pe numele meu
    rog un sfat ca nu vreu sa platesc taxa de mediu tinand cont ca proprietarul cand a cumparat masina nu i sa dus la cunostinta de nici o taxa circuland pana in prezent …

    răspunde-i
  • adrian
    • 16.09.2016

    Salut,
    am cumparat acum aug. 2016 o masina din 2009, de la o firma, am radiat-o de la ei, am trecut-o la mine la fiscal insa in continuare talonul (pe care nu scrie instrainat catre mine) e pe numele lor, iar asigurarea la fel pe numele, este ok sa mergi asa daca te opreste politia sau iei amenzi?
    Trebuie facuta asigurarea urmatoare pe numele meu?
    ITP urmator trebuie facut pe numele firmei sau al meu?
    In caz ca te opreste politia trebuie sa ii spun in cazul acesta ca e imprumutata?
    Politia nu poate verifica amenzi pe numele firmei? si astfel sa vada ca e radiata?
    Ms.

    răspunde-i
  • Nico
    • 26.08.2016

    Problema este ca pana la urma au băgat legea ca poliția sa comunice cu fiscul si e cam nasol .

    răspunde-i
  • Popa Cristina
    • 08.08.2016

    Buna ziua! Sunt in urmatoarea situatie si as aprecia un raspuns la obiect .Am cumparat cu CVC o masina care are toate actele pe numele primului proprietar. A fost vanduta in 2014 lui X tot cu CVC si cu mentiunea ,,instrainat lui X,,Din acte rezulta ca X nu a inmatriculat-o, deci nu a platit vestita taxa. Acum intrebarea mea e; eu trebuie sa cer fiscal de la X sau primul proprietar?? /Pot merge fara sa o inmatriculez daca numele meu nu apare pe nicaieri ???

    • Cabral Ibacka
      • 09.08.2016

      Bună.
      Îți spun din ce mai știu și eu, sunt șanse să greșesc, cel mai bine ar fi să te duci la cineva care se ocupă de așa ceva.
      Tu ceri fiscalul de la al doilea proprietar dacă el a avut-o înscrisă la Fisc.

    răspunde-i
  • Ady
    • 05.08.2016

    Salut Cabral,
    Am o singura intrebare.
    Am un Logan din 2005 a carei taxa nu a fost platita la vremea respectiva. Acum m-am hotarat sa o vand dar toata lumea se fereste ca este taxa mare 1600euro(aberant). Daca fac contract de comodat pe perioada nedeterminata imi pot veni tot mie amenzi,radare, etc?
    Ce sfat imi poti da?
    Vorbesc de contract de comodat la notar,
    De ce intreb, ieri era la politie, la ghiseul inmatriculari un domn cu contract de comodat care ii venise o amenda de rovinieta si nu stia ce sa faca. Iar politia ii spunea ca nu are ce face decat sa-l dea in judecata pe cel caruia i-a dat masina.
    Astept un raspuns, ca sa stiu daca mai vand masina sau o pastrez.
    Multumesc,

    • Cabral Ibacka
      • 05.08.2016

      Salutare!
      Legal vorbind, mașina rămâne a ta. Deci vei primi în primă instanță toate cele legate de ea.
      Apoi, cu contractul de comodat în brațe, te duci la autoritatea care a emis amenda și dai leapșa mai departe.
      Oricum ar fi, e incomod…

    răspunde-i
  • Mircea
    • 25.07.2016

    Salut Cabral,

    Sunt si eu in situatia de mai sus, mai mult sau mai putin. Este vorba despre o masina vanduta acum doi ani cu contract de VC si radierea fiscala din partea mea. Mentionez ca am scris pe spate „Instrainat catre …”. Deci eu am facut legal tot ce tinea de mine, insa proprietara nu si-a inmatriculat masina pe numele sau in mod voit.

    Recent am inceput sa primesc instiintari de la politie (de genul, „va rugam sa comunicati cine a condus masina la data x in ziua X”), si mai nou o amenda de rovinieta (250 RON) pe care va trebui sa o contest la Judecatorie.
    Mentionez ca dupa instiintarea de rovinieta, am mers la DRPCIV cu copii ale tuturoe actelor pentru a se actualiza baza de date (nu este echivalent cu inmatricularea/radiere si nu cred ca va sfarsi noianul de amenzi si notificari).

    Mai mult, cumparatorul (care este o ea) este o salbatica si nu ma pot intelege cu ea sub nicio forma. In punctul asta cred ca isi poate face RCA si ITP fara a avea nevoie de mine. Nu cred ca poate iesi in tara totusi…

    Ce recomanzi? Ce parghie legala am ca sa scap de toata povestea asta? O pot obliga cumva sa isi inmatriculeze masina?

    Merci mult de tot,
    Mircea

    • Cabral Ibacka
      • 01.08.2016

      Mircea, n-ai prea multe soluții.
      La cum e făcută legea… strângi din dinți și-o joci așa.
      Cunosc pe cineva care a radiat mașina de la Poliție, dar știu că a fost un deranj major, pentru că atunci când radiezi mașina și cel care merge cu ea nu știe, ești și tu vinovat alături de el. Nu-mi aduc aminte foarte bine detaliile, încerc să iau legătura cu omul și dacă am vreo informație, revin.

    răspunde-i
  • Adriana
    • 18.07.2016

    Buna Cabral! Am si eu o situtatie mai ciudata. Am cumparat o masina anul trecut…pe care nu am reusit sa o inscriu din diverse motive financiare.Anul acesta am decis sa o inscriu pe numele tatalui meu.Am facut toate actele necesare inmatricularii am platit taxa de mediue(masina fiind din 2001, Italia).Ulterior am facut si contract de v-c catre tata si am mers sa inmatriculam masina.De la politie ne-au refuzat spunand ca taxa nu este platita de tata …ca apare numele meu .Singura lor varianta a fost sa o plateasca tata din nou in numele lui si sa solicit returnarea celei pe care am platit-o eu.
    Cunosti o alta varainta d a rezolva aceasta situatie?Chiar conteaza cine a platit taxa?

    Multumesc,

    • Cabral Ibacka
      • 18.07.2016

      Doamne ferește! N-am mai auzit de situația asta. Dau niște telefoane și revin, sper să găsim o soluție.

    răspunde-i
  • john little
    • 16.07.2016

    Din cate vad majoritatea comentariilor sunt postate de cumparatori. Am sa expun si o parere a unui vanzator.
    Dragii mei , vi se pare normal, vanzator fiind, sa te trezesti la usa cu bucurii gen amenzi de la CNADNR, politie samd.
    Ganditi-va ca omul pe al carui nume este masina raspunde pentru toate aberatiile voastre prin care incercati sa inselati statul roman. Atunci cand ati cumparat masina ati stiut ce taxe implica acest lucru. Ati stiut de taxa de prima inmatriculare , in baza ei ati negociat un pret pentru masina. Gandirea asta de hot ne imbolnaveste , si ne intrebam de ce toate merg asa cum merg in tara asta.
    Ce pot face daca boul care mi-a cumparat masina se tot plimba cu ea prin tara si imi trimite amenzi acasa? e normal sa i le platesc eu?
    Ma intreb pentru cine sunt facute legile din Romania si cum e posibil sa radiezi de la fisc o masina, iar prin actul de vanzare-cumparare sa nu mai fii proprietar , dar la serviciul inmatriculari masina sa ramana pe numele tau.
    Traim in secolul XXI si nu exista o baza de date comuna ? e strigator la cer , poti striga , dar nu te aude nimeni.

    Solutia – atunci cand vinzi masina ai grija sa plece pe platforma de la tine, i-ai numerele – sunt ale tale!
    daca nu se poate sa i le iei – da-i foc ! sau o duci cumparatorului la usa si pleci cu numerele in buzunar apoi stai linistit – doar tu poti scoate altele , masina la inmatriculari e pe numele tau !

    răspunde-i
  • Loading...