sustenabilitate in Romania_1

Cum sa economisesti 1.500 de lei pe luna? <=> Ce putem face pentru a economisi niste bani cheltuiti degeaba?

sustenabilitate in Romania_1Da, economia despre care spun in titlu depinde si de veniturile familiei despre care vorbim… este direct proportionala, evident. Procentual, putem spune ca se poate economisi 17,5% din buget.

Si revenind la titlu… o familie din Romania a reusit sa economiseasca 1.500 de lei pe luna, fara sa sufere de foame, de sete, de frig… fara sa-si taie de pe lista rasfaturile.

Cum?

Prin sustenabilitate.

Da, #sustenabilitate. Nu exista cuvant mai plicticos decat asta in vocabular. Nici macar cuvantul monoton nu suna la fel de plicticos.

Asa am gandit cu totii, ca mentalitate colectiva, zic, in toti anii astia. Am trecut pe langa “sustenabilitate” cu o gratie de nedescris. Nu stim ce-i aia, ne uitam la ea lung si de departe… din nestiinta o ocolim.

Asa ca… hai sa vorbim putin despre sustenabilitate, cu cateva exemple incredibile in care familii din Romania au economisit sume importante de bani.

A fost facut un experiment social (va spui mai incolo cine l-a facut) in Romania, pe 7 familii, cu o durata de 9 saptamani.

Studiul a fost gandit pentru a raspunde la intrebarea “Ce putem face pentru a avea un stil de viata mai sustenabil?“. Tradus mai cinic si mai egoist, intrebarea este “Ce putem face pentru a economisi niste bani cheltuiti degeaba?“. Tradusa asa cum o simt eu, intrebarea reuseste cumva un echilibru intre protejarea mediului si protejarea finantelor familiei… doua lucruri de cautat si de laudat. 🙂

Deci: 7 familii din Romania, cu date demografice complet diferite (varste diferite, nivel de educatie variat, venituri de toate felurile, spatii locative de mai multe feluri) au intrat in acest studiu.

In principal s-a urmarit reducerea consumului de apa si reducerea deseurilor alimentare.

In primul rand s-a urmarit sa nu se mai arunce resturi alimentare la ghena. Si asta nu pentru ca saracii oameni au fost obligati in studiul asta sa manance mancarea stricata inainte sa duca galeata la gunoi ci pentru ca au fost sfatuiti cum sa-si faca toate cumparaturile in asa fel incat mancarea sa nu se mai strice ci sa fie mancata. Mai mult, cu o minima organizare, toate – hai sa le spunem – resturile alimentare din frigider au putut fi folosite la prepararea de mancaruri gustoase si astfel n-au mai ajuns la gunoi.

i: stiati ca aproximativ 42% dintre noi aruncam la gunoi mancarea de-acasa frecvent (saptamanal sau zilnic)?

In plus, prin alte cateva sfaturi simple, cele 7 familii au reusit sa economiseasca pana la 8 metri cubi de apa pe luna.

Deci: nu s-a mai cumparat mancare fara niciun plan, nu s-a mai aruncat mancare la gunoi si s-a economisit apa. Numai de-aici s-au economis peste 17 procente din bugetul familiei.

E de bine? E de rau? Se poate mai bine?

Mie mi se pare cel putin spectaculos. Pentru ca asta inseamna ca avem o sansa sa nu mai fim chiar niste poveri in carca naturii.

In plus, asta inseamna ca putem economisi niste bani de care ne putem bucura altfel, de care copiii nostri se pot bucura altfel. Este penibil sa aruncam bani la gunoi, sa-i lasam sa se duca pe teava odata cu apa care curge in gol, in loc sa-i folosim la ceva care sa ne bucure.

Studiul a fost organizat de catre Unilever impreuna cu agentia 360Insights, iar intrebarea mea pentru tine este: vrei sa incercam impreuna sa vedem ce inseamna sustenabilitate si stil de viata sustenabil? Ma gandesc ca am putea incerca fiecare, la el acasa, timp de o saptamana.

Daca esti interesat asteapta urmatorul post pe tema asta, ocazie in care vin cu solutii simple si sfaturi practice aplicabile usor pe care sa le urmam cel putin in saptamana in care incercam treaba asta cu sustenabilitatea. Sa vada si altii ca nu-i o chestie grea si nici una plicticoasa… si sa vada ca raman si bani in plus la buget! 🙂

Cum suna?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Misona
    • 05.01.2014

    Cred ca primul pas este sa scrii pe o lista / fisier xls cheltuielile pe care le faci intr-o luna. Pe baza acestei liste, poti urmari mult mai usor care sunt punctele “slabe”. Eu am inceput sa fac acest lucru de ~ 6 luni. Primele 2 luni mi-a venit destul de greu, dar am reusit sa imi planific mult mai bine banii.

    răspunde-i
  • banibanca.ro
    • 26.12.2013

    greu dar nu imposibil 🙂

    răspunde-i
  • […] aflat despre studiul  Unilever despre care v-am mai spus, acum cateva saptamani. De-atunci am devenit mai atent cu tot ceea ce inseamna sustenabilitate, […]

    răspunde-i
  • Usi de Garaj
    • 27.11.2013

    Depinde foarte mult si de categoria sociala din care faci parte sau mai bine zis de income-ul tau lunar si pe ce il arunci… eu unul incerc sa nu arunc banii pe chestii care chiar nu imi folosesc, dar chiria , intretinerea, internetul, telefonul si restul chestiilor lunare care orice om decent le are de platit … aduc niste cheltuieli din care nu mai poti economisi cei 1.500 ron lunar …. pentru ca nu ii ai … dar este interesant cum se incearca aceasta treaba … eu consider ca cel mai mult platim pe mancare … enorme preturiile …. si pe timp de criza totusi puterea de cumparare a omului trebuie sa fie mai mare ca banii sa circule …dar nah … nustiu politicul nu este o pasiunea de a mea ( nu ma considerati ignorant )

    răspunde-i
  • Hanna
    • 27.11.2013

    La mine octombrie a fost prima luna de 3 ani in care salariul mi-a ajuns pana la venirea urmatorului. Si am econimisit doar la mancare. in concluzie: aruncam majoritatea banilor pe mancare care pana la urma o vom arunca. Si sunt multe alte metode de a economisi. Sper ca la postul tau sa vina toat5a lumea cu idei.
    @Pentru cei care scot in evidenta trai prost din Romania, aici este vorba despre altceva.

    răspunde-i
  • Elena Costache
    • 27.11.2013

    Buna Cabral< as dori sa intru si eu in acest program pentru ca nu ma descurc cu micul buget pe care l am din care platesc si 300E doar chiria.

    răspunde-i
  • motolady
    • 26.11.2013

    Varianta pentru studenti? Exemplele din postul ala nu functioneaza: mancarea e de acasa si utilitatile din camin sunt aceleasi, indiferent de cat consum.

    Mai mult decat sa tai din tigari n-am ce sa fac, ca in oras nu ies.

    răspunde-i
  • Minnie
    • 26.11.2013

    Pai sa vezi, noi nu aruncam mancare, avem becuri economice,, stingem toate aparatele care au stand by cand nu le folosim, apa cu maxima economie, alegem mancarea cu marea grija, facem o data piata cu carne si legume pt o luna si congelam totul taiat deja si pregatit pt gatit, facem paine in casa uneori, cand folosim tv nu aprindem becul etc etc. si tot nu ne ajung banii….Asa ca daca nu ai de unde mai strange cureaua, ce sa facem? Cred ca majoritatea romanilor sunt campioni la economisire si totusi nu ajunge pentru a avea o viata decenta in care sa poti sa-ti cumperi ce ai nevoie si cateodata si ce-ti bucura sufletul. Pur si simplu nu ai de unde!

    • Alexandra
      • 28.11.2013

      Minnie tu ești o excepție. Eu văd în jurul meu oameni cu salar de 1000 lei să zicem, care se plâng non stop de bani, dar în același timp, văd cum le cumpără ZILNIC copiilor tot felul de snacks-uri, cornuri cu ciocolata, numai prostii de astea care le fac rău pe termen mediu și lung, în loc să le cumpere mâncare de calitate. Și cred că asta datorită faptului că vor să suplinească lipsa banilor și se gândesc că copiilor le este mai bine dacă mănâncă o grămadă de dulciuri, cumva vor să facă să nu le lipsească nimic. Pe lângă că această practică este costisitoare, nu este nici sănătoasă pentru copii și nici nu le oferă o educație financiară corectă.

    răspunde-i
  • daniel
    • 26.11.2013

    si eu m-as baga. Am niste rude in Olanda, iar pentru ei nu exista sa mearga la cumparaturi ca la noi, o data-de doua ori pe luna, cand spargi toate bonurile plus o gramada buna de bani, faci cumparaturi cat pentru tot anul, iar dupa primele doua -trei zile nu mai ai de nici unele. Ei merg o data la cateva zile si cumpara strictul necesar, care le ajunge(logic) cateva zile, apoi se reia procesul. Am incercat si noi de ceva timp, si chiar are efect. Fara sa ma chinui prea tare si fara niste calcule amanuntite, pot spune ca functioneaza 100 %, cred ca am economisit min 400-500 lei pe luna, daca nu mai mult. Nu mai merg la hypermarket decat foarte rar, prefer sa merg la Mega sau magazine similare, sa cumpar doar cateva chestii, pentru nevoile curente. Cu o grija mai mare, suma economisita sigur ajunge la 1000 lei lunar, sau cine stie, mai mult.

    răspunde-i
  • andra
    • 26.11.2013

    particip si eu. adevarul e ca am aruncat atata mancare pana acum incat mi-e si rusine numai sa ma gandesc. la mine asta e cea mai mare problema, cumpar mancare ce se strica degeaba in frigider. in rest economie nu prea mai am cum sa fac pt mai am 2 colege si totul se imparte in mid egal la 3 , indiferent ca una consuma mai mult sau mai putin. deci abia astept.

    răspunde-i
  • Loading...