Da, economia despre care spun in titlu depinde si de veniturile familiei despre care vorbim… este direct proportionala, evident. Procentual, putem spune ca se poate economisi 17,5% din buget.
Si revenind la titlu… o familie din Romania a reusit sa economiseasca 1.500 de lei pe luna, fara sa sufere de foame, de sete, de frig… fara sa-si taie de pe lista rasfaturile.
Cum?
Prin sustenabilitate.
Da, #sustenabilitate. Nu exista cuvant mai plicticos decat asta in vocabular. Nici macar cuvantul monoton nu suna la fel de plicticos.
Asa am gandit cu totii, ca mentalitate colectiva, zic, in toti anii astia. Am trecut pe langa „sustenabilitate” cu o gratie de nedescris. Nu stim ce-i aia, ne uitam la ea lung si de departe… din nestiinta o ocolim.
Asa ca… hai sa vorbim putin despre sustenabilitate, cu cateva exemple incredibile in care familii din Romania au economisit sume importante de bani.
A fost facut un experiment social (va spui mai incolo cine l-a facut) in Romania, pe 7 familii, cu o durata de 9 saptamani.
Studiul a fost gandit pentru a raspunde la intrebarea „Ce putem face pentru a avea un stil de viata mai sustenabil?„. Tradus mai cinic si mai egoist, intrebarea este „Ce putem face pentru a economisi niste bani cheltuiti degeaba?„. Tradusa asa cum o simt eu, intrebarea reuseste cumva un echilibru intre protejarea mediului si protejarea finantelor familiei… doua lucruri de cautat si de laudat. 🙂
Deci: 7 familii din Romania, cu date demografice complet diferite (varste diferite, nivel de educatie variat, venituri de toate felurile, spatii locative de mai multe feluri) au intrat in acest studiu.
In principal s-a urmarit reducerea consumului de apa si reducerea deseurilor alimentare.
In primul rand s-a urmarit sa nu se mai arunce resturi alimentare la ghena. Si asta nu pentru ca saracii oameni au fost obligati in studiul asta sa manance mancarea stricata inainte sa duca galeata la gunoi ci pentru ca au fost sfatuiti cum sa-si faca toate cumparaturile in asa fel incat mancarea sa nu se mai strice ci sa fie mancata. Mai mult, cu o minima organizare, toate – hai sa le spunem – resturile alimentare din frigider au putut fi folosite la prepararea de mancaruri gustoase si astfel n-au mai ajuns la gunoi.
i: stiati ca aproximativ 42% dintre noi aruncam la gunoi mancarea de-acasa frecvent (saptamanal sau zilnic)?
In plus, prin alte cateva sfaturi simple, cele 7 familii au reusit sa economiseasca pana la 8 metri cubi de apa pe luna.
Deci: nu s-a mai cumparat mancare fara niciun plan, nu s-a mai aruncat mancare la gunoi si s-a economisit apa. Numai de-aici s-au economis peste 17 procente din bugetul familiei.
E de bine? E de rau? Se poate mai bine?
Mie mi se pare cel putin spectaculos. Pentru ca asta inseamna ca avem o sansa sa nu mai fim chiar niste poveri in carca naturii.
In plus, asta inseamna ca putem economisi niste bani de care ne putem bucura altfel, de care copiii nostri se pot bucura altfel. Este penibil sa aruncam bani la gunoi, sa-i lasam sa se duca pe teava odata cu apa care curge in gol, in loc sa-i folosim la ceva care sa ne bucure.
Studiul a fost organizat de catre Unilever impreuna cu agentia 360Insights, iar intrebarea mea pentru tine este: vrei sa incercam impreuna sa vedem ce inseamna sustenabilitate si stil de viata sustenabil? Ma gandesc ca am putea incerca fiecare, la el acasa, timp de o saptamana.
Daca esti interesat asteapta urmatorul post pe tema asta, ocazie in care vin cu solutii simple si sfaturi practice aplicabile usor pe care sa le urmam cel putin in saptamana in care incercam treaba asta cu sustenabilitatea. Sa vada si altii ca nu-i o chestie grea si nici una plicticoasa… si sa vada ca raman si bani in plus la buget! 🙂
Cum suna?
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.