Comunicarea. Optimizarea corespondentei.

Simplist vorbind, care e diferenta dintre animalul “om” si celelalte animale?

Lasam la o parte degetele opozabile, mirosul mai slab si rezistenta la frig… ma refer la abilitatea de a comunica.

Mai mult de “karr-karr”, “miau-miau”, “guitz-guitz” si alte sunete emise de animale pentru a comunica rudimentar (spunem noi), omul a invatat sa transmita aproape tot. Stari, emotii, sentimente, lucruri, actiuni, toate pot fi spuse sau scrise si astfel impartasite altor bipezi.

Acum, ideea este ca de la perioada rigurozitatii si elegantei in comunicare a trecut ceva timp. Am ajuns sa comunicam prin “omfG”, “asl-pls”, “wtf” si alte abrevieri oligo. Am ajuns sa folosim persiflant si “lol”-ul in comunicarea vorbita. Toate astea datorita din cauza vitezei si agitatiei in care traim.

Asta nu-i treaba frati romani, hai sa ne organizam putin caci vom ajunge sa comunicam ca si animalele, prin gafaieli si guituri…

Hai sa vorbim putin de comunicarea scrisa, de regulile corespondentei. Bine, daca vreti sa raspundeti intrebarii „Cum sa comunic mai bine?” sfatul meu este sa va cumparati o carte in care se trateaza subiectul corespondentei intr-un mod academic, eu nu vorbesc dpdv din punctul de vedere al unui specialist.

Am vazut ca mare parte din mailuri incep cu “Vreau sa-ti spun ceva” sau cu “am o chestie”, se intra direct in subiect, si nu e bine.

Hai sa incepem cu o formula de salut. De ce? Pentru ca asa fixezi nivelul la care se poarta discutia. Daca incepi cu “Salut!” e o discutie relaxata, daca incepi cu “Salutare!” e o discutie si mai relaxata si ceva mai calda, cand spui “Buna” la inceputul unei scrisori sau a unui mail e ceva mai intim-cald-calm, un “Buna ziua.” de deschidere pune o anumita distanta si cere o anumita rigoare.

Dup-aia frumos este sa te prezinti. In cateva cuvinte, chestii generale dar care il fac pe cel ce-ti citeste randurile sa aiba impresia ca nu vorbeste cu o adresa de mail ci cu un om, cu tine. Astfel va fi mai inclinat sa-ti rezolve problema sau sa te “asculte”.

Scrie-ti problema calm, incearca sa nu te lungesti dar nici nu fii calic, descrie situatia si aspectele importante.

Daca ai nevoie de ajutor… nu trebuie sa implori. Si daca ceri ceva e foarte bine daca eviti expirmari de genul “trebuie sa ma ajuti”. Pentru ca omul respectiv nu “trebuie” nimic. Sunt multe persoane care, in momentul in care sunt conditionate cu un “trebuie” sau cu ceva de genul asta, refuza sa te ajute. Tu cere ajutorul, lasa-l pe el sa decida daca trebuie sa nu.

Daca vrei pur si simplu sa transmiti ceva fa-o fara sa-ti ceri scuze. Spune ce ai de spus, lasa scuzele pentru deranj la final.

Si ca veni vorba de final… nu-ti cere mii de “iertaciuni” pentru deranj, spune simplu “imi cer scuze pentru timpul irosit”. Ajunge atat.

Ia-ti la revedere intr-un mod simplu, eu folosesc “Toate bune, Cabral.” Tu foloseste ce crezi tu ca-ti place sa le urezi celor carora le scrii, “o zi buna”, “o saptamana perfecta”, o viata de vis”… ce simti tu ca merge.

Poti folosi, pentru cei mai apropiati si chestii mai simpatice, cand scriu unui exmplar masculin pot folosi, de exemplu, „Iti doresc potenta impartasita!”

Nu termina sec cu “Pa”, comunicarea ta se va termina ca si portbagajul de la Citroen C4, prea brusc.

Ce zici, am dreptate? Incercam?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Ceao, Cabral! Am si yo o intrebare pt tn……….ai zis ieri (05.06.2008- la Povestiri de Noapte): „Ce ne mai place luxul”……..mie mi se pare k seamana cu o melodie …nu e exact cu luxu……”ce ne mai place ….”……..deci e vreo melodie care sa aiba un refren tipic ?……..ast raspunsul tau 😉
    Pupici :* :* :*

    răspunde-i
  • anca pussy
    • 18.05.2008

    Da ai perfecta drepatate multi oameni nu prea stiu sa vorbeasca si folosesc prea multe abrevieri,dar da ai perfecta dreptate,ar cam trebui sa invatam sa vorbim civilizat cum trebuie,nu precum prostii.

    răspunde-i
  • Jamilla
    • 16.05.2008

    Cabraaaaaaaaaaaaaaaaaal!! valeleu! ;-)))))))))) buna ziua dom’profesor! ;-))) ahahhaha 😉 mi-a placut tare postul asta! ;-)))

    răspunde-i
  • Roxy
    • 15.05.2008

    Sunt de acord cu tine.Si mie mi se intampla sa primesc cate un email si sa sune ceva de genu:”Trebuie sa ma ajuti cu ….pt ca am nevoie la…..Te pup,ceao.”De multe ori stau si ma intreb oare cum este respectiva persoana care mi-a scris acel email.Totusi daca incepi cu un „Salut”..dupa care se prezinta ..iti da o alta stare..o stare care te face sa vrei intr-adevar sa ajuti persoana respectiva si nu sa faci asta doar asa sau sa nu o faci deloc mai ales cand nu cunosti persoana.

    răspunde-i
  • aniram
    • 15.05.2008

    😛 in cele din urma am priceput ca era vorba despre scrierile formale 😉 caz in care sunt total de acord pt ca fara sa fiu rea, daca iei acum un pustan de liceu (mama ce rea fusei acum) si il pui sa redacteze o cerere sau vreo scrisoare (cum se da la bac) …nu stiu cati ar reusi….
    si lizzie ai dreptate, ar fi prea greu sa citesti un mail d-astasau pe forum (in special alaea de la acasa :D)

    răspunde-i
  • Alex
    • 15.05.2008

    Sunt total de acord cu cele scrise de tine, cu un mic amendament: „Buna ziua” este o forma de salut inerta si impersonala, dar nu creeaza distantieri sau bariere. Este o formula uitla mai ales in cazurile in care persoana care adreseaza salutul nu are informatii directe, exacte si pertinente cu privire la receptor. Practic, nu-i implica si nu-i obliga afectiv in niciun fel pe interlocutori – doar justifica contactul primar. 🙂

    răspunde-i
  • Etherfast
    • 15.05.2008

    Salut,

    Asl pls.
    Numai baschet, numai bine 🙂

    răspunde-i
  • Lizzie
    • 15.05.2008

    Probabil ca nu e prea usor de citit cand(tu, sa zicem, in situatia asta) te trezesti cu un mail gen „bah kbrale, vz ka am ji yoo o trb smekera sa fak sh nujj cum man i-a ajutama” si sa se termine in coada de peste…(peshte).So…si eu incerc de cele mai multe ori cand scriu un mail sa il fac inteligibil…si sa emane cat de cat un iz de QI peste medie:)

    răspunde-i
  • cabral
    • 15.05.2008

    @ Animar – nope, nu m-ai inteles, eu vorbesc de corespondenta in general. Per ansamblu, nu numai ce se intampla aici.
    Si nu :D, nu era vorba de comentarii, ar deveni cel mai formal loc de pe net, ever!

    @ monkey – :p

    @ Deea – nici mie!

    răspunde-i
  • Deea
    • 15.05.2008

    🙂
    Si eu te pup, otravitule…si apropo, nu e asa de urat, mie chiar imi place…
    „O seara mirobolanta si de neuitat iti doresc, Deea”

    răspunde-i
  • Loading...