Am tot văzut că oamenii sunt interesați de treaba asta cu casa inteligentă, smart house, smart home, etc.
Dar de cele mai multe ori conceptul rămâne o poveste îndepărtată din care nimeni nu înțelege clar mare lucru.
E un fel de magie, dar care se poate cumpăra de la magazin.
Eu am început implementarea unei povești de genul ăsta la noi acasă de-acum câteva luni, o să scriu pe tema asta câteva articole în care o să încerc să fac lumină… cât mă duce bostanul.
O să vorbesc mai puțin de branduri și mai mult despre interacțiuni, modalități și funcționalitate. Nu vreau să vând nimic, doar să explic.
Așadar… ce-i aia casă inteligentă?
E casa care face multe lucruri singură, pentru confortul tău.
În esență, diferențele dintre o casă clasică și una smart sunt simple:
a) monitorizarea pe care o are o casă inteligentă
b) controlul pe care îl are o casă inteligentă
c) automatizările
Le luăm pe rând, zic. Pe scurt acum.
A. monitorizarea – la tine acasă nu prea monitorizezi lucruri.
Nu știi care e temperatura în living, cât și cum consumă frigiderul, nu știi care este nivelul CO2-ului, dacă ai prea multă apă pe jos în baie ori dacă ușa de la intrare este încuiată… decât dacă îți ridici trupul de pe canapea și verifici toate astea cu instrumente dedicate (sau ochiometric, ce merge așa).
O casă inteligentă monitorizează toate aceste date… și multe altele pe deasupra.
În esență, funcție de cât de complicat și de în adâncime implementezi sistemul, casa ta ar putea ține sub monitorizare orice.
Că e vorba de aer, apă, gaze, curent, geamuri, uși, yale, ventilație, încălzire, răcire, luminozitate, umiditate, siguranță, acces… orice se poate monitoriza.
Nu intru acum în listă mai adânc, revin la treaba asta.
B. controlul – la tine acasă aproape tot ce controlezi… este ad labam.
De la lumini și apă… până la geamuri, pentru a putea deschide sau închide ceva, trebuie să-ți ridici trupul de pe unde l-ai abandonat și să te deplasezi împreună cu el pentru a apăsa un buton sau pentru a învârti un robinet.
Când ai o casă inteligentă nu mai faci asta. Poți aprinde și stinge lumini, porni sau opri apa, deschide sau închide ferestre, poți modifica temperaturi, poți aerisi casa, poți porni diferite electrocasnice… folosind telefonul, tableta, calculatorul sau chiar doar vocea. Când ești acasă sau pe partea cealaltă a lumii…
Sigur, poate suna tentant, dar trebuie să fii foarte leneș ca să investești niște bani doar pentru a nu mai ridica fundul din canapea. Nu cred că doar pentru asta merită investiția.
Ceea ce ne duce la punctul C.
C. automatizările – o casă inteligentă face pentru tine, fără să te mai deranjeze, ce ai tu nevoie
Adică, de exemplu, când pleci de la serviciu, centrala se pune pe treabă și ridică temperatura din casă. Pentru că știe programul tău și telefonul îi transmite că ai plecat de la birou.
Când ajungi acasă îți deschide ușa, pornește luminile și dă drumul și la niște muzică.
Dacă se face prea frig, crește prin robineții pe care și-i comandă singură temperaturile în camerele în care știe că ai treabă. Baia și dormitorul, de exemplu.
Și aș putea continua cu partea asta de good living, dar nu vreau să intru acum în amănunte.
Dar la automatizări intră și partea de siguranță.
De exemplu, casa simte prin senzori că sunt scurgeri de gaze. Ce poate face? În primul rând oprește gazele. Apoi deschide niște geamuri pentru aerisire. Și mai presus de orice, taie din tablou curentul electric în toată casa, să nu te trezești propulsat peste bulevard de explozie. Face toate astea în 5 secunde, apoi te avertizează prin sirena proprie și prin telefon de pericol și-ți spune să evacuezi zona rapid. Și ar putea anunța preventiv și pompierii* și chiar vreo doi prieteni, dacă așa e setată.
Sau, după ce chiloții uitați pe marginea căzii au alunecat în baie și-au acoperit scurgerea iar apa a început s-o ia prin casă, casa ar simți prin senzorii de inundație și-ar opri imediat apa, până să transformi în Veneția toată coloana de apartamente de trei camere de sub tine. Apoi te-ar anunța să-ți iei chiloții din baie.
Ori dacă ar simți că temperaturile din casă sunt prea mari pentru a fi normale, ar opri direct gazele, ar da drumul la alarmă, ți-ar anunța prietenii și pompierii* că e belea la tine acasă. Dacă ar simți și fum, atunci ar porni ventilatorul de evacuare a fumului și ar descuia ușile pentru a putea ieși rapid din casă.
În ansamblu și pe scurt, astea sunt cele trei chestii care fac diferența dintre o casă tâmpă și una deșteaptă… monitorizarea, controlul și automatizările.
Merită investiția?
De unde să știu dacă merită pentru tine?! N-am cum.
Are rost să discutăm dacă merită investiția? Nu. Mă lasă complet rece dacă tu crezi că avem a ne târgui pe ce vrea fiecare dintre noi să facă cu banii lui. Știi? 😉
Putem vorbi pe tema caselor inteligente, însă. Cu exemple de scenarii și de interacțiuni, implementări, probleme și soluții.
Revin cu următorul articol pe tema asta, vorbim de confortul termic, temperaturi, calorifere evoluate și altele din zona asta.
Dacă ai întrebări, sunt aici.
Baftă!
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.