Câteva chestii pe care poate nu le știi despre carduri

De câteva săptămâni povestesc printre picături pe blog despre avantajele folosirii cardurilor atunci când se pleacă din țară.

Acum, că ne apropiem de încheiere, mai sunt câteva ponturi de spus, chestii care-ți pot face viața mai ușoară…

De exemplu… în străinătățuri poți plăti și bacșișul ospătarului cu cardul. Adică… atunci când ceri nota de plată îi poți spune ospătarului și cât bacșiș să pună pe notă și-apoi achiți totul cu cardul. Cei care sar granița mai des știu treaba asta, ceilalți… nu. Ai folosit vreodată chestia asta?

Apoi, sunt site-uri de rezervări care opresc garanție pentru hotel (de regulă contravaloarea unei nopți de cazare pentru eventuale stricăciuni sau minibar).

Nu trebuie să te impacientezi, e o masură de siguranță normală și uzuală, iar banii se deblochează după cel mult 30 de zile. Dar – de regulă – mai repede de atât.

La faza asta îți dai seama cât de folositor poate fi un MasterCard cu facilitate de credit.

Cu alte cuvinte te întinzi cât ți-e plapuma pe banii tai, dar pentru garanții poți să folosesti limita de credit fără să-ți dai bugetul de vacanță peste cap.

La banii utilizati din limita de credit nu se aplica dobandă în prima luna dacă plătesti cu cardul, pe motiv de perioada de gratie (dobânda se calculează din prima zi doar pentru retragerile de numerar), așa că până primești garanția înapoi în cont nu apuci să fii taxat cu nimic. Practic, te folosesti de banii respectivi gratis.

Mai multe sfaturi despre campania asta de informare MasterCard găsești pe site-ul lor, Vacanță cu un card și zero griji.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Valy Enache
    • 03.09.2014

    Locuiesc in Norvegia si aici cand merg la un restaurant, pub etc si trebuie sa platesti la POS iti arata suma care trebuie platita si mai jos scrii tu suma egala sau mai mare daca vrei sa lasi bacsis (de cele mai multe ori bacsis-ul este inclus in pret) apoi scrii PIN-ul si gata.Ce imi place cel mai mult este ca atunci cand ai nevoie de cash poti merge la orice Supermarket si cumperi o guma si ii spui sa iti dea cash suma dorita si achiti la POS totalul si uite asa nu mai turbezi cautand un ATM

    răspunde-i
  • Elena
    • 03.09.2014

    Am mai mult de 5 ani de cand folosesc constant credit cardurile, cash am la mine doar sa am ptr bacsis sau o inghetata spre ex. ptr care nu scot cardul sa achit o suma atat de mica. Fiecare banca ofera multe avantaje, trebuie studiate si alese in functie de nevoia fiecaruia. American Express care il folosesc eu si Master card cu fiecare plata care o fac imi da mile de avion. Practic, dupa e adun suficiente de mile de avion, pot calatori oriunde folosindu-le si platind doar taxele de aeroport. Chiar si la business class. In aeroporturi am intrarea permisa in Vip lounge al companiei cu care banca are intelegere prezentand cardul. Dezavantajul e ca daca nu esti chibzuit si cheltui mai mult decat produci intr-o luna, dobanzile fiind mari, dai de necaz 🙂

    răspunde-i
  • Cristina
    • 03.09.2014

    Foarte interesante si educative postarile tale referitiare la carduri. Dupa ce m-am mutat in State am descoperit mai multe beneficii ale cardurilor de credit. Aici orice restaurant/bar are pe chitanta de plata de la POS si ruprica TIP unde scrii daca si cat vrei sa lasi bacsis. E foarte ok. Nu am mai umblat cu cash de nu mai tin minte.

    răspunde-i
  • Laura
    • 01.09.2014

    Nu vreau să caut nod în papură dar mi-a sărit în ochi… ai scăpat un „i” de pe tastatură. 🙂 „nu apuci să FII taxat cu nimic”

    răspunde-i
  • Claudiu C.
    • 31.08.2014

    Foarte bun articol Cabral. Eu am folosit cardul de multe ori sa las bacsis ospatarului, dar din pacate, desi locuiesc in Irlanda, foarte putine restaurante au optiunea asta.
    De regula, cand iti aduce aparatul, acesta trebuie sa aiba o optiune separata sa lasi bacsis, putand sa specifici si cat vrei.
    Unii proprietari de restaurante, cu care am vorbit, au zis ca nu au bagat optiunea asta pentru ca ospatarii prefera sa primeasca bacsisul in numerar. Ma intreb de ce? 🙂

    Un alt lucru pe care nu l-ai mentionat, si de care m-am lovit cand am mers sa-mi ridic masina din Roma (inchiriata si platita online) este ca, pentru garantie, ai nevoie neaparat de un card de credit. Pentru un motiv necunoscut de mine, chiar daca ai bani suficienti, nu poti folosi cardul de debit.

    Multumesc pentru articol,

    Claudiu

    • ionut
      • 03.09.2014

      chelnerii prefera bacsis cash pentru ca astfel iau banii pe loc, altfel sunt nevoiti sa astepte pana la ziua de salariu.

    • Alexandra
      • 31.08.2014

      Ți se cere întotdeauna numărul cardului de credit ca și garanție (chiar dacă nu ți se debitează contul! ) pentru că pe cardurile de credit pot fi blocați bani chiar dacă cardul e gol. De exemplu ți se înregistrează cardul la hotel, tu nu plătești, ai cardul gol dinainte sau retragi toți banii atunci, pleci…. iar cei de la hotel iti pot bloca suma pe card, iar când tu vei alimenta cardul, ei își recuperează banii. Nu toate cardurile de debit au opțiunea asta, dar cele de credit sigur au. Iar banii sigur vor fi recuperați la un moment dat pentru ca nu ai cum sa închizi cardul dacă el e pe minus.

    răspunde-i
  • Gany
    • 31.08.2014

    Hai sã îti spun si eu dezavantajele 🙂
    Recent a trebuit sã platesc o pizza cu cardul pentru ca nu mai aveam deloc cash la mine. Pizza a costat 20 de lei si contul a fost debitat 9.76 euro. Este vorba de un cont MasterCard Isic pentru studenti facut la banca LCL în Franta. Per total pentru 3 sapt în România, am plãtit în jur de 100 europeni comision. Dacã doresti poze ma anunti 🙂

    • Deea
      • 31.08.2014

      Orice MasterCard international iti lasa la POS optiunea de a alege sa platesti in moneda locala ori in euro (valuta contului tau, probabil). Iti garantez ca in caz ai fi ales moneda locala (in speta RON), cursul de schimb ar fi fost mai bun decat al oricarei case de schimb valutar. Dar inteleg ca ai ales sa platesti cu euro…

    răspunde-i
  • Costa
    • 31.08.2014

    Iar cu cardurile? Scrie ceva de Ramses 🙂

    răspunde-i
  • Loading...