– Nu va suparati, ciorba mea e rece.
– Imi cer scuze. zice ospatarul luand castronul de ciorba si plecand cu el spre bucatarie.
Trec 7 minute, bolul este asezat din nou pe masa, ospatarul pleaca. Al meu invarte incet lingura prin ciorba si-mi spune, juma’ in gluma – juma’ in serios…
– Mi-o fi trantit si vreo flegma?
I-am zis ca nu cred. Nu cred ca ospatarii n-au nimic altceva de facut decat sa scuipe in mancarea clientilor.
Nu cred ca o ciorba reincalzita, un fel de mancare refuzat, mai multe drumuri sau faptul ca nu i-ai dat ospatarului destula spaga ultima data cand ai fost acolo… nu cred ca astea sunt gesturi care sa-l faca pe omul care te serveste sa-ti scuipe in mancare.
Asta era convingerea mea. [sursa foto – omul din imagine n-are nicio legatura cu povestea de mai jos]
Acum cateva zile ma duc la un eveniment. La un moment dat ma retrag pe un hol intr-un colt, asteptam un telefon. Langa mine vine un baiat pe la vreo 30 de ani, isi aprinde o tigara. Ma vede ca stau degeaba si vine sa vorbim. Omul volubil, vorbaret, cu replici rapide. Imi spune ca la evenimentul respectiv e barman, dar ca de obicei e ospatar. Nu mi-a zis unde, n-am intrebat (acum imi pare rau).
Din vorba in vorba incepem sa vorbim despre cum se poarta oamenii intre ei, apoi aluneca tema spre domeniul lui de activitate…
– Cabrale, tu esti simpatic. Da’ daca omul e nasol la masa ii transform orice haleala in mancare cu sos!
Nu inteleg ce zice, ii zic asta.
– Adica daca omul nu e salon cu mine ii bag o flegma sub friptura de nu se vede!
Mi s-a intors stomacul pe dos.
Ii zic ca-i nesimtit si sa-si vada de viata ca nu mai avem ce vorbi. Imi raspunde ca avea impresia ca sunt mai simpatic da’ ca ma dau vedeta. Ii raspund ca sper sa-l prinda un client ca i-a flegmat in mancare si sa-l bata pana ramane fara glande salivare. Pleaca. M-am dus si-am vorbit cu cine trebuia, sa-i naruiesc universul macar la evenimentul respectiv.
Acum nu-mi dau seama daca e cum am zis eu mai sus, ca asta cu scuipatul nu e o practica uzuala… dar nu pot sa nu ma gandesc si la scarbotania asta de individ si la apucaturile lui (si mai ales la relaxarea cu care mi-a spus de lejeritatea lui de a imparti flegme in mancarurile oamenilor).
Cum o fi? 🙁
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.