Brazi de Craciun la ghiveci. By PSD.

brad la ghiveci Nu facem politica, de legi si propuneri legislative putem insa vorbi.

Nenea Lars ne povesteste aici de o initiativa legislativa noua: brazii de Craciun sa poata fi comercializati doar in ghivece.
Treaba merge si mai departe, ideea este ca Romsilva sa cumpere dupa perioada Craciunului brazii inapoi si sa-i replanteze.

Acum, ideea este buna, de 3 ani nu mai cumpar brad. Am unul in balcon si in fiecare iarna il imbrac, pentru a ma chinui vara sa-l tin alive, (in afara de bautura, droguri si violenta, si) caldura ucide.

Dar, traim in Romania. Dupa ce am citit informatia, astea au fost primele ganduri care mi-au venit in cap:

– cine vinde ghivecele?
Avand in vedere ca in mare parte regiile de stat au voie sa „taie brazi”…
Si toate aceste regii primesc ordine „de la centru”. 
Asta inseamna ca achizitia ghivecelor va tine de cativa oameni… deci s-a mai rezolvat de cateva vile, masini scumpe si ceva vacante…

– cine se ocupa de recuperare?
Pentru ca mi-e greu sa-mi inchipui vecinii plecand cu „bradul de mana” pana la centrul de recuperare (sau cum s-o numi el) ca sa primeasca pe el 3 lei…
Si cum ii cunosc eu, tot pe geam ii vor arunca.
Numai ca acum dilema gunoierilor nu va fi „cum sa inghesuie brazii in masina” ci… unde sa vanda ghivecele…
Tot e bine, macar stim de unde sa le cumparam…

– care sunt costurile?
Pentru ca una e sa trimiti un Gogu prin padure cu o drujba si o canistra de benzina, alta e sa ai multe echipe de Gogi (un Gogu, doi Gogi) care sa smulga fir-cu-fir padurea de conifere si s-o replanteze in ghivecele de care vorbeam mai devreme.

Sau o sa ajungem sa gasim variante romanesti la probleme straineze?
Adica, dupa ce Gogu s-a intors din padure cu drujba la subtioara, se apuca sa infiga (de ochii lumii… pardon, ai legii) copacii taiati in ghivece…
Din punct de vedere al costurilor ar fi o foarte buna metoda de budget cut-off…
Alte costuri apar si la operatiunea de recuperare, la care se adauga costurile si pentru relocare/replantare. Cine sustine aceste costuri?
Noi, aceste cheltuieli fiind deja prinse in costul bradului? Sau statul? Adica tot noi
Nu zic ca ar fi rau, cred totusi ca sunt niste sume pe care nu prea ne permitem sa le cheltuim exclusiv pentru ecologie.

Bine, daca cineva vrea sa dea in cap acestui „expose” are de facut un singur lucru: sa inceapa cu discursul ecologist tipic, cu salvarea planetei and „so on”.

Dar daca noi consideram ca avem sumele astea de investit pentru ecologie, mai bine le investim in scaderea poluarii decat in variante de diminuare a efectelor ei…

Si ca sa fac si o gluma…
Daca tot vom avea brazi numai la ghiveci, poate facem cumva ca si mieluseii de Paste sa fie vanduti fardati si coafati de hair-stylisti, astfel incat sa arate ca fiind deja copti/prajiti/gatiti; iar noi, dupa ce mancam cateva felii de paine cu branza, sa ducem mieii la centrul de recuperare…

Pe directia asta, mai aveti propuneri?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Puscasu Stefan Victor Egmont
    • 05.12.2008

    „Cand ultimul copac a murit, cand ultimul rau a fost otravit si cand ultimul peste a fost prins, doar atunci ne vom da seama ca nu putem manca bani” – Proverb indian
    mi se pare absolut normal sa ai un brad de craciun la ghiveci. pe langa faptul ca mirosul de cetina dureaza mult dupa ce craciunul s-a terminat, dupa sarbatori il puteti planta in fata casei sau a blocului, il puteti darui prietenilor sau unei asociatii ce se ocupa cu replantarea, sau il puteti vinde la sfert de pret (comparativ cu cel taiat, pe care il puteti pune pe foc) sau, pentru cei cu masini-tractoare 4×4, il puteti duce la tara. incercati sa vedeti bradul ca pe o planta de interior, ca pe o fiinta ce are nevoie de 8-9 ani sa ajunga sa va imbie cu mirosul sarbatorilor de iarna, care dureaza mult mai mult daa e la ghiveci si nu taiat. in plus, daca aveti curte, puteti sa il impodobiti si in anul urmator, fara a mai cheltui alti bani.

    răspunde-i
  • LittleLex
    • 01.03.2008

    pls excuse the spelling,it’s mobile

    răspunde-i
  • LittleLex
    • 01.03.2008

    Ehhh…draga dl Cabral,va urez bun venit in minunata lume a extra-ordinarelor ACHIZITII PUBLICE, unde totul se face „perfect legal” in baza uni pamflet de… pardon, caiet de sarcini „perfect coafat” pentru ca firma X sa fie „perfect eligibila” conform criteriilor si cerintelor din respectivul caiet si daca totusi ai proasta inspiratie de a participa si de a mai avea si „tupeul” de a indeplini criteriile de eligibilitate vei pierde licitatia ori din lipsa de spaga motivata prin faptul ca nu ai cel mai mic pret raportat la presupusa calitate a pretului,ori ca „plicurile nu au fost bine sigilape” si multe alte motivatii de genul si uitet asa se duc naiba cateva topuri de hartie,vre-o doua cartuse de imprimanta (din care mai e putin si iese fum) si foarte multe ore de munca. Si daca te mananca … dupa ureche sa faci contestatie la ANRMAP (autoritatea nationala de reglementare si monitorizare a achizitiilor publice) atunci iti cer motivati in fapt si in drept si daca le mai dai si cu legislatia in cap suspenda procedura de atribuire si o lungesc asa pana iti vine acru sau te trezesti cu ceva controale inopinante k sa te inveti minte.
    Propun un exercitiu de imginatie cu privire la bradutzi- sarim peste partea cu nr angajati,CV, cifra de afaceri,certificat constatator etc. si ajungem la una din cerintele cele mai importante raportul calitate/pretz.In cazul de fata ar suna cam asa:”ghiveci de marimea x portelan China (pt k se poate jongla in ceea ce priveste calitatea) pret 1 euro/buc” si Nastase este iar presedinte PSD sau „tara de provenienta a ghivecelor este Romania,recipientul se va incadra in standardele X,Y,Z.” Evident indeplinite de firma,unchiului,nepotului,varului s.a.m.d. Si totul este „perfect legal”…no shit! Si daca vrei sa te distrez iti recomand site-ul elicitatie al SEAP-ului,vezi acolo criterii =)) care nu bat la ochi ci ti scot pur si simplu…have a nice day!

    răspunde-i
  • monkey
    • 29.02.2008

    in primul rand mai mult k sigur o mare parte din acesti brazi la ghiveci vor fi infipti asa de ochii lumii in pamant k deh..asa e romanashul….acuma k tot ai zis k or sa fie multi care vor profita de pe urma acestei afaceri, ma intreb daca o sa aud pe strada tiganii strigand „cumpar brazi cu ghiveci si fara”, in loc de fier vechi…k doar na, se adapteaza si ei la noutati.si as avea 2-3 propuneri..in loc de oua sa putem cumpara un pui (da la pret de ou), pe care sa il eliberam in natura dupa ce papam supa cu prezenta de pui, sa bem lapte vegetal k o doare pe fulga daca il procuram de la ea si se simte „folosita”, sa cumparam mezeluri din patrunjel si alte balarii ca pana la urma porcusorii sunt si ei sufletele si nu le putem omora asa dupa pofta noastra.

    răspunde-i
  • crys
    • 29.02.2008

    DA.Sa cumparam fiecare braduti artificiali si guma de mestecat cu aroma de miel!

    răspunde-i
  • Loading...