Bloggerii, jurnalisti sau nu?

2412.jpg Dezbaterile sunt cam peste tot, aproape pe fiecare blog am gasit cate ceva pomenit de treaba asta, sunt bloggerii jurnalisti?

In unele parti am gasit pledoarii apasate in favoarea acestei idei, unii se lupta din greu pentru recunoasterea asta.

Ca e sau nu bloggerul jurnalist… oricum nu-s eu ala care as putea sa dau distinctia asta. Intrebarea mea e „chiar conteaza?”. Chiar te ajuta cu ceva aceasta titulatura?

O sa fac o analogie cu un „scandal” pe care l-am facut creat acum ceva timp intrand la ProFM in direct, in timpul unei emisiuni auto, AUTOSHOW (pacat ca nu se mai face).
La butoane era Dan Vardie, mai erau invitati cativa oameni din jurnalismul auto (din cate mi-aduc aminte era si Dan Cimpean de la Antena 1 – Roata de rezerva), in sfarsit, oameni misto. Eu am sunat si am intrebat simplu: „Cand credeti ca presa auto va gasi mijloace de finantare astfel incat sa devina independenta?”.
Si a inceput discutia, aprinsa. Este binecunoscut faptul ca presa auto poate fi obiectiva cu limite, mare parte din clientii de publicitate pe acest segment sunt dealerii si importatorii auto. Pai si cand banii iti vin (de ex.) de la Ford, cu sa te apuci si sa faci noul Mondeo de ras?! N-ai cum…

Asa si cu bloggerii… in momentul in care vrei o bucatica de placintica din aia buna nu ai cum sa ramai independent si sa scrii asa cum simti si gandesti, daca banii iti vin dintr-o directie nu prea ai cum sa dai cu paru’-n partea aia.

Deci, blogul ramane lupta de gherila, exprimarea libera, propagarea de idei originale si neviciate sau plecand in directia asta devina un alt canal media, la fel de usor de cumparat ca si celelalte?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • cabral
    • 31.12.2007

    Pentru mine nu e important si tocmai de-aia ma mir ca sunt bloggeri care-si doresc aceasta recunoastere.

    Mie mi se pare ca tocmai asta e punctul forte al blogosferei, lipsa pretentiilor si prezenta ideilor simple si neprelucrate pentru a nu deranja.

    răspunde-i
  • Andreea
    • 30.12.2007

    E chiar atat de important aspectul acesta ? Multi au inceput un blog, nu pentru a oferi o informatie ci din dorinta de a scrie, iar dintre acestia destui au ajuns sa faca si bani cu ajutorul blog-ului. Ideea e ca indiferent de „renume”, multi vor continua sa scrie din placere sau pentru a-si pastra o anumita pozitie.

    răspunde-i
  • cabral
    • 25.12.2007

    @ Carina – ai zis foarte bine, e vorba de responsabilitate. Odata cu aceasta titulatura vine si o anume responsabilitate. Informatia in sine conteaza cel mai mult, conteaza insa si interpretarea acesteia si aici intervine „autoritatea” bloggerului/jurnalistului.

    @ mateo – informatia bruta de care zici nu prea mai e de gasit. Pana si cel mai mic crampei de informatie este preluat si remodelat pentru a servi unui anumit interes.

    Dar pana la urma asa cred ca devine un blogger de respectat, interpretand informatia respectiva intr-un mod cat mai echidistant si corect.

    La ce spui despre relatare = jurnalist / interpetare = analist sunt de acord. Totusi, in opinia mea, un jurnalist face mai mult decat sa relateze, pune lucrurile cap la cap si la un moment dat le si explica. Daca nu este aservit cuiva atunci eu as putea spune ca este un adevarat jurnalist.

    @ danuts – m-am colindat singur. Si pentru ca-s calic nu mi-am scos nici banii de tigari!

    @ canadianca – te astept cu un raspuns…

    @ Cafeaua de Montreal – daca ma intrebi, orice meserie trebuie facuta cu pasiune, nu cu scop pecuniar.

    Si cum zici tu, daca scoti bani esti bun si vice-versa, cat timp nu o faci de foame.

    Oricum, discutia despre jurnalisti este foarte larga, daca luam jurnalistii adevarati (:D adica cei care sunt angajati cu carte de munca pe jobul asta) vom vedea ca sunt mult prea multi care sunt pe langa…

    răspunde-i
  • Hai mai, ca asta e tare de tot cu bloggerul jurnalist. Daca esti jurnalist poti fi si blogger, daca nu esti, cum naiba sa te numesti jurnalist? Si asa in Romania mai toti adunatii de prin cele scoli de scribi se autointituleaza jurnalisti. Habar n-aveti ce inseamna jurnalism daca faceti comparatii d-astea.

    Si raman la ideea ca bloggingul trebuie facut ca pasiune nu ca scop. Ideea e sa scoti bani daca esti bun, nu sa scoti bani cu orice pret!

    răspunde-i
  • Canadianca
    • 25.12.2007

    For my point of view bloggeri nu sunt jurnalisti. Presupun ca aici depinde de fiecare ce intelege prin jurnalist. E usor sa relatezi o tema deja dezbatuta.
    Parerile sunt impartite.
    La intrebarea ta cabral in legatura cu blogul nu am un raspuns satisfacator. Fiind noua inca pe aceste meleaguri nu am reusit sa dezvalui toate colturile blogului. Poate mai tarziu voi fi capabila sa dau un raspuns obiectiv.

    răspunde-i
  • danuts
    • 24.12.2007

    bafta la colindat cabral 🙂

    răspunde-i
  • mateo
    • 24.12.2007

    parerea mea este ca orice blogger devine jurnalist (ca orice om, de altfel) atunci cand relateaza/informeaza despre un fapt petrecut. atunci cand scrie cum gandeste sau cum simte despre acel eveniment se transforma in analist. pana sa apara blogurile doar pe agentiile de presa gaseai informatii brute. eu, de exemplu, de asta am nevoie in munca mea – de informatia pura, nealterata. comentariile le citesc ca sa treaca ziua mai usor :)) si nu-ti fie teama! cu cat mai multe bloguri vor fi „cumparate”, cu atat se vor naste altele independente.

    răspunde-i
  • Carina
    • 24.12.2007

    cred ca bloggerii sunt si una si alta. pana la urma furnizeaza si informatii in timp ce emit pareri… pe de alta parte au mai mare libertate tocmai pt ca nu sunt considerati jurnalisti si nu se considera ca au responsabilitatile acestora

    răspunde-i
  • Loading...