Binele, o exceptie plicticoasa – raul, o normalitate implacabila.

Subiectul este unul care nu se va usca, cel putin nu in viitorul apropiat, dar care nu este spectaculos deloc.

Totusi, eu il tot atac, pentru ca nu vad alta metoda de a schimba atitudinea asta paguboasa care zice „Romania e de rahat!„.

Stiu  ca multe nu-s la locul lor, ca alte – si mai multe – trebuiesc schimbate din radacina, ca loc de mai bine gasesti la tot si-n toate insa… exista si lucruri bune, si nu-s putine. Trebuie doar sa le vedem, sa vorbim si despre ele, sa le potentam chiar daca o facem prin simpla mentionare a lor.

Si cred ca cea mai nasoala repercusiune a denigrarii tarii in care traiesti este propria frustrare… pentru ca daca tot repeti si repeti ca stai intr-o hazna… nici nu mai conteaza daca e sau nu hazna, tie ajunge sa-ti si miroasa a rahat!

Am citit astazi un articol de-al lui Florin Negrutiu (Gandul unui paduche mai spalat) si mi-a sarit in ochi pasajul asta:

Încerc doar să remarc că nu toţi românii sunt păduchioşi, ci doar cei care au păduchi, că nu toţi românii sunt nespălaţi, ci doar cei care nu se spală, la fel de bine cum nu toţi francezii sunt tâmpiţi, ci doar cei care fac glume tâmpite. Şi că Bucureştiul este frumos dacă ai timp să te dai jos din maşină şi s-o iei pe străduţe.

Omul zice bine… ne-am obisnuit sa gandim in clisee si generalizari si uitam sa luam lucrurile ca 1+1+1.

Si ce mi se pare cel mai pagubos pentru noi toti este ca… nu avem ochi decat pentru ce e rau. Parca avem – ca si la calculatoare ad-block-urile – un fel de „bine-blocker”, pur si simplu luam binele ca o exceptie plicticoasa iar raul ca o normalitate implacabila. Si atunci cand facem suma celor de peste zi luam in calcul doar raul, caci avem spam-filter activat pentru bine.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • alexandra
    • 15.10.2011

    buna seara! stiu ca e mai vechi subiectul, dar as vrea sa va impartasesc o parere.. io lucrez momentan in kuweit, unde nu nu sunt bombe, sunt decat arabi, si arabii am aflat ca sunt ff diferiti intre ei…. si ei se mira ca europenii nu se inteleg intre ei, ca nu vorbim in europa aceeasi limba– europeana, probabil. ideea la care vroiam sa ajung este ca am cunoscut egipteni… fff mandri de tara lor, adica patrioti pana in maduva oaselor, nu ii suporta pe kuweitieni, si pe toti ii sfatuiesc sa viziteze egiptu’… numai lapte si miere e acolo…. numai saracie si mizerie de fapt… deci e o tara mult in urma romaniei, si mie imi era rusine sa le zic sa vina sa viziteze romania ca nu avem infrastructura… dar acolo numai masini lada si skoda vechi, sub orice critica traficu, oameni nespalati .. tot ce e mai nasol… si noi!!! acum sunt mandra de romania(ma ajuta si faptul ca nu mai stau in ea:( )

    răspunde-i
  • Clau
    • 13.09.2011

    N-am mai comentat ieri si nici azi nu am chef sa o fac.Am sharuit ieri postul pe paginea mea de FB pentru prietenii mei. Cabral, m-ai uns la suflet si m-ai si racorit totodata! :)) Multumesc!

    răspunde-i
  • Adriana
    • 13.09.2011

    Suntem liberi sa cerem, suntem liberi sa plecam, etc.
    Dar cand cerem, pe ce baza o facem?
    La serviciu facem doar ce ni se cere, nu mergem la sef sa-i cerem responsabilitati in plus, nu mergem sa-i spunem ca am terminat cu succes 3 chestii importante, ca avem si alte idei de imbunatatire, etc
    Sefii, ca sa poata face o marire de salariu (in afara maririlor micute de dupa minunata evaluare de la inceputul anului) trebuie sa aiba una sau de preferinta mai multe justificari – si ei au la randul lor alti sefi carora trebuie sa le raporteze.
    Eu nu am ales solutia asta – cel putin nu deocamdata – de a-mi da sufletul la job – stau ce stau, lucrez bine, sunt apreciata, primesc marirea aia ff mica de la evaluare, si apoi dupa ceva timp plec in alta parte pe un salariu cu 50 – 70 % mai mare, depinde de mai multe aspecte.
    Ar trebui sa nu mai stam incruntati la job sau in pauze de tigara interminabile daca noi chiar ne dorim sa avem un salariu mai bun….Sefii nu dorm, chiar daca noua ni se pare ca nu sunt atenti la cate pauze ne luam, etc.
    De cate ori trece cineva care nu lucreaza aici in parcul business in care lucrez – se intreaba mirat : Oare cand or lucra oamenii astia, toti stau tolaniti pe bancute, cu cafele si tigari, etc…si asta se intampla toata ziua, nu doar dimineata sau la pranz…etc
    Prin urmare ii inteleg pe cei care afirma ca nu mai suporta sa traiasca aici dar daca vrem sa nu mai fim in mocirla ar trebui, cum au spus atatea persoane in comentariile de mai sus, sa fim noi mai buni.

    răspunde-i
  • Madalina
    • 13.09.2011

    Comunismul ne-a lasat o mostenire de „mare” valoare: SA NE DEA STATU’!
    Numai ca intr-o tara libera, libertatea pe care noi insine am ales-o, viata ta te intereseaza pe tine si doar pe tine. Esti liber: sa muncesti, sa vorbesti, sa construiesti, sa schimbi, sa faci, intr-un cuvant.
    Pai daca tie iti miroase doar a rahat, uita-te in oglinda…de fapt….in propriii pantaloni, poate de acolo vine.
    Tu esti LIBER sa faci, sa iei atitudine, sa pleci.
    Daca nu pleci, inseamna ca ai motive sa stai. Si iti spun sigur ca motivele pentru care stai inca in ea nu tin de prieteni si familie. Tin de „lasa ca merge si asa”.
    Atunci, daca „merge si asa”, inseamna ca 2, 7, 9 chestii dragute ai in jurul tau!
    Incearca tu insuti sa faci lucrurile mai frumoase pentru cei de langa tine ( nu doar familia ): cere-ti scuze in metrou daca ai lovit pe cineva, cere voie sa o iei inaintea cuiva pe strada, etc. In felul asta vei „planta” o atitudine care ii va molipsi pe cei din jur. Nu azi, nu maine, dar in timp cu siguranta.
    Da, Romania nu e perfecta.Dar vreau un singur nume de tara care e perfecta.
    Nu tara iti face viata. Tu singur esti responsabil. Tu esti cel care alege sa bage capul in wc sau sa miroasa un camp parfumat cu flori de musetel, cum numai in Romania gasesti!
    Si nu, nu sunt nici nationalista, nu sunt un fan al Romaniei, sunt doar realista.
    E alegerea ta, iar fiecare alegere atrage dupa sine consecinte.

    răspunde-i
  • mitzul
    • 13.09.2011

    Denigrarea propriei tari nu pleaca de la televiziuni, pleaca de la noi. De cate ori nu auzi despre faptul ca „la nemti e altfel”, dar persoanele care folosesc aceasta expresie de cele mai multe ori nu se comporta civilizat. Doar ca e mai usor, cand vezi ca unul arunca gunoaie pe strada, sau nu respecta regulile, sa faci si tu la fel, si pe urma s-o arunci pe aia „Pai in Germania nu face nimeni asa!”.

    răspunde-i
  • Ovidiu
    • 13.09.2011

    Recitind articolul mi-a revenit in minte parabola „orbii si elefantul”.
    „”Candva, demult traia un rege care chemandu-si servitorii le-a spus :
    – Adunati-va cu totii, servitori credinciosi, apoi mergeti de strangeti la un loc pe toti oamenii nascuti orbi din imparatie, pentru a le arata un elefant ”
    – Prea bine, marite rege, au spus servitotii, dupa care fiecare a plecat spre a indeplini voia regelui lor.
    Cand toti cei nascuti orbi au fost adunati in locul desemnat de rege, acesta a venit in mijlocul lor si le-a spus, ” Acesta este un elefant „.Apoi unui orb i-a prezentat capul elefantului, altui orb i-a prezentat trompa, altuia urechea si asa mai departe, spunandu-i fiecaruia ca ceea ce i-a aratat a fost un elefant.
    De fiecare data regele cand prezenta elefantul unui orb, il intreba pe acesta, ” Asadar orbule, ai vazut cum arata un elefant ? Spune-mi acum, ce fel de lucru este un elefant ? ”
    Cei carora li s-a prezentat capul elefantului au spus ca elefantul este ca o oala. Apoi cei carora li s-a aratat urechea au spus ca elefantul este ca un cos de fructe ; cei carora li s-au aratat coltii de fildes ai elefantului au spus ca elefantul este ca un plug, cei carora li s-au aratat trunchiul elefantului au spus ca elefantul este ca un granar ; cei carora li s-au aratat picioarele au spus ca elefantul este ca si coloana care sustine un templu ; cei carora li s-au aratat coada au spus ca elefantul este ca o perie.
    Apoi toti orbii adunati in aceea piata au inceput sa se imbranceasca si sa tipe, ” Asa arata elefantul ! „, ” Ba nu, elefantul arata asa ! „, ” Ba da! „, ” Ba nu! „. In curand lucrurile au scapat de sub control si orbii s-au luat la bataie”.

    răspunde-i
  • calu lu fat-frumos
    • 13.09.2011

    Denigrarea propriei tari pleaca de la televiziunile de stiri. Sute de mii de oameni se uita zi de zi 24/7 unde vad si aud acelasi lucru de ani de zile: ca se fura, ca se omoara pe la tara, ca pacientii mori cu zile, ca murim de foame, ca batranii dorm pe strazi, ca preturile EXPLODEAZA lunar, ca toti sunt prosti, ca nevroticii se bat prin intersectii din orice etc etc…toate cu scrolluri galbene si rosii de dimineata pana seara. Strainii care se uita ce sa creada? Ne miram ca-si bat joc de noi si ca ti-e rusine sa zici de unde vii? Uitati-va la posturile tv de afara ce emisiuni si ce dezbateri au, desi toti au probleme, toti au hoti, toti au criminali si violatori…De la indoctrinarea comunista am ajuns la indoctrinarea mizeriei prin tv. Sigur ca cine-si foloseste creierul propriu, ca si inainte de 89, nu e influentat de propaganda asta disperata..

    • pitu
      • 13.09.2011

      sunt de acord cu ce zici :tv ul e nenorocire curata.
      pe langa tv cel mai tare- acum pe mom- imi vin in cap 2 chestii care nu imi plac in romania:
      -ma seaca f tare lipsa simtului civic sau
      neputiinta de ati manifesta simtul civic(caci unii inca mai au) :am niste intamplari horror legate de asta.Daca ai curaj sa manifesti un pic de simt civic si sa ii atragi atentia unuia care se comporta deviant risti un cutit in spate cel putin
      -apoi ma seaca chestia cu cainii cu sau fara stapan care sunt lasati liberi sa agreseze oamenii si copii,si sa murdareasca pe jos cu dejectiile (poate parea nesemnificativ dar mie efectiv aceste animale lasate pe strazi imi creeaza un sentiment de nesiguranta fantastic-bazat binenteles pe intamplari urate ce au dus la aparitia acestei frici)

      etc…

    răspunde-i
  • me
    • 13.09.2011

    Problema noastra, a romanilor, porneste de la fiecare in parte din orgoliu nemasurat. Intr-adevar sunt multi romani inteligenti, dar sunt foarte limitati pentru ca nu au capacitatea de a aprecia calitatile celor de langa ei sau succesele lor. Cred ca am observat cu totii ca atunci cand iese cineva in fata trebuie automat denigrat sau criticat, asta se intampla la nivel de tara, presa scrie la fel pt ca asta ne place.
    Romania este vazuta prost tocmai pentru ca noi nu stim sa ne promovam ca popor. Nimic nu e suficient de bun pentru noi, nimic nu ne place…
    Era un banc foarte potrivit pentru fenomenul asta:
    Erau in iad doua cazane, la unul se chinuiau 10 draci sa-i tina pe oameni sa nu iasa afara iar celalat era nepazit, apare un drac nou si intreaba de ce nu sta nimeni la celalat cazan si i se raspunde: Pentru ca acolo sunt romanii, nu trebuie sa la dea nimeni in cap ca se trag singuri in jos unul pe altul!

    răspunde-i
  • Cardreader
    • 12.09.2011

    Oricat mi-ar placea ca Romania si Bucurestiul in care m-am nascut, cand ma intorc din alte orase sau tari mi-e dor de orasul si tara mea asa cum sunt. Si prefer sa ocolesc un mexican de-al nostru care mananca seminte decat sa stau pe o plaja lata de 50m, iar toti arienii sa treaca doar pe langa prosopul pe care stau eu, sa ma umple de nisip, desi toata plaja e goala. Sunt oameni si obiceiuri de neinteles peste tot. Dupa cum vorbeau in alt post fratii tai si Parisul e foarte murdar. Imi iubesc tara, vreau sa evolueze si sper sa se intample lucrul asta.

    răspunde-i
  • alex
    • 12.09.2011

    Tin sa te contrazic intr-o privinta: nu e ca nu avem ochi decat pentru ce e rau, ci pentru ca raul ala de care zici tu este 90% din viata noastra. Ce sa mai vezi ca avem niste parcuri super misto in Bucuresti prin care e o placere sa te plimbi cu bicicleta noaptea si ziua ( da stiu devin obsedat cu bicicletele ), ca daca te duci la munte oriunde in tara asta ramai cu gura cascata ce peisage frumoase vezi si exemplele pot continua. Dar ce te faci cand stii ca vine salariul si il dai aproape pe tot pe facturi, intretinerea masinii, rate, impozite etc si ramai cu cateva milioane pe care le pui pentru cresterea unui copil de exemplu. Cat timp mai ai, sau mai bine zis ce dispozitie sa ai ca sa mai remarci si binele ala ramas. Eu sunt o fire optimista prin excelenta, care vad jumatatea plina indiferent de situatie, dar nu pot sa nu ii inteleg pe cei care zic ca Romania e de rahat.
    Avem foarte multe lucruri bune in ea, ai dreptate, dar din pacate, nu avem si nici nu vom avea prea curand un Tepes.

    • Cabral Ibacka
      • 12.09.2011

      Alex, tu consideri cum vrei tu, am un sigur lucru de spus: daca 90% din ceea ce ti se intampla tie in viata e de rau… atunci te-ai fi sinucis de multa vreme.

    răspunde-i
  • Loading...