Banii in cuplu.

Sunt pe fuga dar acum c-am prins un fir de net si pentru ca avem niste amici in plin scandal pe tema asta… o sa scriu acum.

De obicei discutiile pe tema banilor in cuplu apar ori de la dezechilibre intre venituri, dezechilibre intre cheltuieli sau… din cauza celor nespuse. [sursa foto]

In ceea ce priveste dezechilibrele intre veniturile celor doi… mie mi se pare o prostie sa apara vreo discutie cat timp cel care aduce mai putini bani in cuplu isi face treaba si incearca sa faca tot ce are de facut. Da, este discutabil acest “tot ce are de facut”, dar asta depinde de cuplu. Pana la urma cuplul nu inseamna doua venituri puse cap-la-cap si cheltuite ca atare, ci doua vieti. Si in respectivele vieti ai parte de suisuri si coborasuri, deci faptul ca unul produce mai mult si celalalt mai putin… poate fi o treaba de conjunctura. Maine se pot rasturna situatiile si toate vorbele pe care unul le-a aruncat  celuilalt i se pot lovi de ceafa.

Vorbind despre dezechilibrele dintre cheltuielile celor doi… aici treaba e mai sensibila. Pentru ca in momentul in care dezechilibrul este mare… apar discutiile. Si chiar daca cel care cheltuie mai mult este si cel care castiga mai mult… situatia este la fel, apar discutii. Cat despre situatia in care cel care castiga mai putin dar este like a boss… apai atunci ajungem la razboi in toata regula.

Cea mai complicata situatie stiti insa care este? Cea in care cei doi nu comunica. Stati ca ma explic acusica…

Ma refer la situatiile in care cuplurile sunt la inceput. Fiecare cu casa lui, cu banii lui. Apoi cei doi se muta impreuna. Aici apar si cheltuieli comune, deci va trebui sa punem banii (sau macar o parte dintre ei) la comun. Si aici apar cele mai multe greseli. Hai sa vedem optiunile:

– fiecare isi tine banii separat, facturile se aduna si-apoi se impart la doi, se platesc 50-50;

– isi tin banii separat dar – pentru ca s-au mutat la el – plateste el cheltuielile;

– isi tin banii separat dar – pentru ca s-au mutat la ea – plateste ea cheltuielile comune (rar spre niciodata pentru ca e contra firii);

– isi pun banii la comun.

Daca ma intrebi pe mine (numai daca ma intrebi)… apai eu cred ca la inceput ar trebui sa mearga pe varianta 1, pentru ca apoi sa treaca pe varianta 4. Pentru ca inceputul inseamna tatonari, inseamna reglaje fine, si e normal ca fiecare sa ramana cu banii lui. Daca relatia merge mai departe… cred ca a pune banii la comun este urmatorul pas. Cand trebuie pasul asta sa se intample… depinde de cuplu.

Mai exista varianta in care cei doi ajung chiar sa se casatoreasca, isi platesc la comun cheltuielile casei dar isi tin restul de bani separat sau nu prea comunica despre ei. Ei bine… cred ca asta este batul scurt. Cartea nenorocoasa. Fundatura. Pentru ca banii la comun nu inseamna altceva decat… planuri, posibilitati, ocazii de dezvoltare in comun si impreuna.

Pentru ca in cuplul in care cei doi nu trag in aceeasi directie – si-aici vorbim si de bani – sansele de a duce acel cuplu spre mai mult sunt mici.

La tine in cuplu cum a fost? Si cum ai fi vrut sa fie?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Abramovici
    • 03.07.2016

    Precizari: ea, 48 ani, a locuit in chirie timp de 12 ani cu copilul ei in varsta de 30 ani. Copilul s a insurat si insurandu se s a mutat la sotie, iar atunci ea s a mutat la partenerul care avea casa ( si care locuise cu mama sa in varsta de 88 ani )
    Relatia celor doi era de 9 ani, deci nu e vb de tatonari etc.
    In acesti ani , el a ajutat o material tinand cont ca ea statea in chirie cu fiul ei plus ca tot ce a insemnat cheltuieli pt cuplu a platit numai el timp de 9 ani.
    Mai mentionez , pt cine conteaza, ca el are venituri mai mari ca ea.
    In aceste conditii deci, dupa 9 ani, ea se muta la el si strange bani pt propria garsoniera!
    Ce parere aveti deci ?

    răspunde-i
  • Abramovici
    • 03.07.2016

    Cred ca majoritatea celor de aici sunt tineri si posesori de inventia secolului, cardul si al sau pin !
    De aici astfel de abordari, caci pe vremuri oamenii veneau cu salariul cash acasa si banii erau la comun .
    Eu va ridic la fileu alta situatie: ea sta in chirie , apoi se muta in casa lui impreuna.
    Ea strange bani separat ca sa si ia garsoniera.
    Cum vi se pare ?
    E corect?

    • Cabral Ibacka
      • 03.07.2016

      Salut.
      Îți poți spune oricând părerea despre subiect.
      Părerea ta despre cei care sunt pe aici ar putea fi irelevantă pentru discuție.
      Mulțumesc.

    răspunde-i
  • A.
    • 10.02.2016

    Noi ne-am mutat pt prima dată în chirie (teritoriu neutru :)) ) deci de la început s-a împărțit totul la 2. Iar restul banilor… Sunt la comun. Nu mi se pare normal să imparti cheltuielile la 2 și restul să îl ți separat când unul din cei 2 poate nu câștiga atât de mult încât să îi mai rămână ceva după plată cheltuielilor comune.

    răspunde-i
  • Anne
    • 04.07.2012

    P.S. Eu locuiesc la el de aproape 1 an,dar nu aduc bonuri fiscale in case..deoarece nu mi le cere nimeni..si la noi se merge pe incredere. De multe ori s-a intamplat sa fiu colacul de salvare in materie de bani pentru el. A avut accident de masina, mi-am sacrificat banii destinati scolii mele de soferi..ca sa fie masina lui okay. Si nu imi pare rau ca dau mai toti banutii in casa.Imi opresc de transport, de o guma, de o tigara , cafea..dar restul vin in casuta, si se duc la utilitati, creditul lui la banca pt una din masini, mancarica , dulciuri, intretinerea a 2 pisici si 1 catel, si a inca catorva pisici -7- la numar din fata blocului . :)) Suntem happy in the end..ca ne avem unul pe altul si ne iubim. P.s facem 2 ani in august 2012 😀

    răspunde-i
  • Anne
    • 04.07.2012

    Eu aduc bani, el aduce bani…de buna voie ii dau mamei soacre bani si eu si el…si ea se ocupa de cheltuieli, dar inainte de a da banii ei..imi opresc pentru cele trebuincioase mie. Sunt o comoara la casa omului..

    răspunde-i
  • Natasha
    • 07.06.2012

    Asta chiar e un subiect dificil.Exista perioade si perioade.Eu sunt pro 50-50%.Sunt obisnuita sa am banii mei si sa nu dau socoteala nimanui ca doar muncesc pentru ei si nu-i fur! Simt nevoia de shopping,i just do it. Daca apare si un copilas,situatia se schimba automat,atunci ce-am de facut? Sa pastrez bonuri fiscale cu ce-am cumparat si sa-mi recuperez banii cu dobanda? Ideea e in felul urmator :FIECARE SA-SI GESTIONEZE BANII INTR-O RELATIE,ATATA TIMP CAT NU EXISTA UN COPIL. Dupa aparitia lui,banii se “introduc” la comun….si se cheltuie moderat pentru nevoile proprii si mai multi pentru copil.

    răspunde-i
  • M
    • 28.05.2012

    imi permit sa te contrazic, Cabral…
    sunt de 12 ani cu un baiat, iar acum suntem si casatoriti. cu banii suntem separati de cand ne stim, si ne este foarte bine.

    nu avem credite impreuna (eu le am pe ale mele, el pe ale lui – asta dinainte de casnicie), iar banii pe care fiecare din noi ii castiga ne sunt suficienti cat sa nu fie nevoie sa apelam la ‘cealalta jumatate’.
    stam in casa care este proprietatea lui, el plateste tot ce inseamna lumina, gaze, cablu etc. eu cumpar mancarea. daca e sa plecam in concedii, plateste el. nu ne cerem socoteala la bani, nu ne intereseaza. suntem fiecare independeti financiar, si nu vad sa aiba nici o legatura cu cat de mult ne iubim.

    din contra, scutim certuri stupide..comune in multe cupluri: ‘de ce ai cheltuit iar banii pe haine?’, ‘de ce iesi la bere asa des?’ etc.
    nu cred ca stabilitatea unei relatii depinde de cate portofele sunt in casa. si nu cred ca telul comun al unui cuplu, viitorul pe care il planificam, au legatura directa cu ‘declaratia de venit’…

    răspunde-i
  • daniel
    • 28.05.2012

    la comun. de fapt, la mine a fost ciudat, ca in momentul in care “ne-am cuplat” (nu-mi place expresia, dar nu stiu cum sa spun mai bine), eu luam salariul de doua ori pe luna, si direct cash, fara card sau altceva, si de obicei ajungeam acasa cu mai putin de jumatate din ei, ca mai pierdeam timpul prin magazine. asa ca, din primele zile, m-am hotarat sa fac o aroganta si sa-i dau ei sa mi-i tina…si asa se intampla de vreo 5 ani incoace…(bine, intre timp am evoluat si noi, ne-am casatorit, avem si carduri :)))) )

    răspunde-i
  • Gabriela F
    • 26.05.2012

    initial 1 si de o luna varianta 4:)
    …se numeste evolutie:)

    răspunde-i
  • Emma
    • 25.05.2012

    Noi avem un card comun. Cu salariul meu platim toate facturile, iar salariul lui il punem “la ciorap”…….pentru zilele cand vom putea sa ne construim casuta noastra. Cat despre nevoile noastre personale suntem destul de maturi sa stim cat putem sa ne intindem “coarda”……..Comunicam si decidem impreuna!! Noi suntem in pozitia in care vrem sa economisim cat mai mult, asa ca am decis sa renuntam la multe dintre capriciile noastre, for the sake of a better life :):)

    răspunde-i
  • Loading...