Sunt pe fuga dar acum c-am prins un fir de net si pentru ca avem niste amici in plin scandal pe tema asta… o sa scriu acum.
De obicei discutiile pe tema banilor in cuplu apar ori de la dezechilibre intre venituri, dezechilibre intre cheltuieli sau… din cauza celor nespuse. [sursa foto]
In ceea ce priveste dezechilibrele intre veniturile celor doi… mie mi se pare o prostie sa apara vreo discutie cat timp cel care aduce mai putini bani in cuplu isi face treaba si incearca sa faca tot ce are de facut. Da, este discutabil acest “tot ce are de facut”, dar asta depinde de cuplu. Pana la urma cuplul nu inseamna doua venituri puse cap-la-cap si cheltuite ca atare, ci doua vieti. Si in respectivele vieti ai parte de suisuri si coborasuri, deci faptul ca unul produce mai mult si celalalt mai putin… poate fi o treaba de conjunctura. Maine se pot rasturna situatiile si toate vorbele pe care unul le-a aruncat celuilalt i se pot lovi de ceafa.
Vorbind despre dezechilibrele dintre cheltuielile celor doi… aici treaba e mai sensibila. Pentru ca in momentul in care dezechilibrul este mare… apar discutiile. Si chiar daca cel care cheltuie mai mult este si cel care castiga mai mult… situatia este la fel, apar discutii. Cat despre situatia in care cel care castiga mai putin dar este like a boss… apai atunci ajungem la razboi in toata regula.
Cea mai complicata situatie stiti insa care este? Cea in care cei doi nu comunica. Stati ca ma explic acusica…
Ma refer la situatiile in care cuplurile sunt la inceput. Fiecare cu casa lui, cu banii lui. Apoi cei doi se muta impreuna. Aici apar si cheltuieli comune, deci va trebui sa punem banii (sau macar o parte dintre ei) la comun. Si aici apar cele mai multe greseli. Hai sa vedem optiunile:
– fiecare isi tine banii separat, facturile se aduna si-apoi se impart la doi, se platesc 50-50;
– isi tin banii separat dar – pentru ca s-au mutat la el – plateste el cheltuielile;
– isi tin banii separat dar – pentru ca s-au mutat la ea – plateste ea cheltuielile comune (rar spre niciodata pentru ca e contra firii);
– isi pun banii la comun.
Daca ma intrebi pe mine (numai daca ma intrebi)… apai eu cred ca la inceput ar trebui sa mearga pe varianta 1, pentru ca apoi sa treaca pe varianta 4. Pentru ca inceputul inseamna tatonari, inseamna reglaje fine, si e normal ca fiecare sa ramana cu banii lui. Daca relatia merge mai departe… cred ca a pune banii la comun este urmatorul pas. Cand trebuie pasul asta sa se intample… depinde de cuplu.
Mai exista varianta in care cei doi ajung chiar sa se casatoreasca, isi platesc la comun cheltuielile casei dar isi tin restul de bani separat sau nu prea comunica despre ei. Ei bine… cred ca asta este batul scurt. Cartea nenorocoasa. Fundatura. Pentru ca banii la comun nu inseamna altceva decat… planuri, posibilitati, ocazii de dezvoltare in comun si impreuna.
Pentru ca in cuplul in care cei doi nu trag in aceeasi directie – si-aici vorbim si de bani – sansele de a duce acel cuplu spre mai mult sunt mici.
La tine in cuplu cum a fost? Si cum ai fi vrut sa fie?
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.