Apelul lui Jimmy Wales, fondatorul wikipedia.

Sunt genul de om care atunci cand scrie vrea sa fie cat mai aproape de starea de fapt, nu-mi plac speculatiile ci faptele reale. Tocmai de-aia, atunci cand scriu despre ceva citesc inainte, astfel incat sansele de a gresi sa fie cat mai mici. Probabil am facut greseli, poate voi mai gresi si-n viitor… dar am incercat si incerc sa n-o fac.

Asta inseamna ca inainte de a spune ceva caut o sursa care ar putea fi cat mai aproape de adevar. Una dintre ele este dexonline.ro, am mai scris* despre ei. O alta este wikipedia.

Ei bine, fondatorul Wikipedia, Jummy Wales, a transmis un apel catre utilizatorii site-ului fondat de catre el:

Este posibil ca Google să dețină aproape un milion de servere. Yahoo are aproximativ 13 000 de angajați. Noi avem 679 de servere și 95 de angajați.

Wikipedia este al cincilea site pe internet, servind 450 de milioane de oameni diferiți în fiecare lună – cu miliarde de vizualizări ale paginilor.

Comerțul este binevenit. Reclama nu este ceva malefic. Dar nu aparține acestui loc. Nu la Wikipedia.

[…]

Când am fondat Wikipedia, aș fi putut să o transform într-o companie pentru profit, cu anunțuri publicitare, dar am decis să fac ceva diferit.

[…]

Dacă fiecare persoană care citește acest mesaj ar dona 5 dolari, nu ar mai fi nevoie decât de o singură zi pe an pe care să o dedicăm strângerii de fonduri. Dar nu toată lumea poate dona. Și asta nu e o problemă. În fiecare an, îndeajuns de mulți oameni decid să doneze.

În acest an vă rugăm să contribuiți cu 5 dolari, 10 euro, 1000 de yeni sau orice altă sumă credeți că ar ajuta și susține Wikipedia.

Vă mulțumesc,

Jimmy Wales 
Fondatorul Wikipedia

Intreg articolul este de gasit pe Wikipedia, aici.

* Cat despre faptul ca dexonline.ro are acum reclame… nu cred ca ar putea cineva sa comenteze. Este o munca sustinuta de mult timp, o munca facuta foarte bine si pusa la dispozitia tuturor fara niciun fel de restrictie sau cost. Din partea mea… sa fie milionari in euro, caci merita si asta si aplauzele noastre!

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Ramona
    • 22.11.2011

    Folosesc wiki. Am donat. Mi se pare corect sa contribui, odata ce ma folosesc de serviciu.

    răspunde-i
  • sustin ce qtk zice in randurile de mai sus.

    răspunde-i
  • wikiuser
    • 21.11.2011

    Mulţumim pentru susţinere!

    răspunde-i
  • Bibliotecaru
    • 20.11.2011

    Eu nu sunt de acord cu donaţiile. Cu reclamele da, donaţii nu.

    Internetul s-a născut ca un spaţiu liber, un spaţiu în care fiecare putea să pună la dispoziţia celorlalţi orice şi ceilalţi puteau prelua şi ei orice… totul gratis. Între timp totul a devenit, într-un fel sau altul, o afacere. Mai mult, nici controlul nu este un străin spaţiului internet. S-au umplut instituţiile de legi legate de internet, drepturi de autor, informaţii blocate, viruşi…

    Cred că în curând va apărea un nou internet, de data aceasta unul liber.

    • Bibliotecaru
      • 29.11.2011

      Problema donaţiilor este că dacă se stabileşte acest principiu, trebuie să donezi, chiar sume modice, peste tot, tot timpul. Dacă ajungi să donezi o mie de euro pe lună…

      Soluţia internetului a venit într-o logică a gratuităţii. “Fiecare depune tot ceea ce doreşte să depună şi ia tot ceea ce are nevoie.”
      Problema banilor a apărut în momentul când lumea a început să “facă bani” pe internet.

    • Cabral Ibacka
      • 23.11.2011

      Da, gratis, dar cat timp fiecare pune cate ceva. Insa in momentul de astazi sunt cateva surse si… cateva milioane de consumatori.
      Deci libertatea asta este… trista.
      Iar eu sunt de acord cu donatiile mai mult decat cu pub-ul. Dar… fiecare cu parerea lui, nu? 😉

    răspunde-i
  • qTk
    • 19.11.2011

    Interesanta treaba ca reusesc sa faca o treaba asa impresionanta cu un personal asa restrans…totusi, as prefer calitatea inaintea cantitatii.
    Lucrez intr-un domeniu care presupune un anumit nivel de cercetare pentru a-mi putea duce munca la bun sfarsit (sunt freelancer, scriu articole pe diverse teme pentru catevacompanii din US) dar din pacate nu ma pot folosi de Wikipedia deoarece majoritatea continutului lor este asa zisul user-generated content. Aproape oricine poate posta ceva pe Wikipedia chiar daca continutul nu e in totalitate corect.
    Nu zic ca Wikipedia nu e util, dimpotriva, e cel mai rapid si mai comod mod de-a gasi informatii despre ceva dar…nu intotdeauna e si cel mai sigur.
    Eu personal as dona si mai mult de 5$ daca Wikipedia ar oferi si un tip de cont “Premium”, cu articole verificate de persoane calificate in domeniile respective.
    Chiar si in conditiile actuale, tot util e si, pentru efortul pe care-l fac baietii, din putinul meu am sa le dau si lor 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 23.11.2011

      Spui bine si-s de acord cu tine. Asa cum spui tu, sunt momente cand wiki mai greseste. Dar per ansamblu cred ca putem vorbi despre o cantitate impresionanta de informatie buna… deci, sa le dam niste banuti, zic! 😀

    răspunde-i
  • Leenah
    • 19.11.2011

    Google is my best friend,Yahoo is like my sister..and Wikipedia is like my wise mother :D..DEX inca nu are un rol sigur,dar ma ajuta cand ma mai pierd prin limba romana.

    răspunde-i
  • Loading...