Antidrog. De ce?

Au avut familii carora le-am ramas aproape, numele lor nu corecteaza povestea lor, le spunem “prieteni” si-i lasam sa se odihneasca…

Primul prieten mi-a plecat cand aveam 15 ani. A sfarsit intr-un sant din spatele blocului, i-a stat inima din cauza supradozei. Avea 17 ani, era baiatul precoce al gastii, un baiat misto, dezghetat, tot timpul cu zambetul pe buze, tot timpul cu oameni (cu noi) in jurul lui… a murit singur.

A doilea prieten, la fel ca si al treilea, si-a nenorocit familia, a furat din casa pana si linoleumul de pe jos, stop-cardiac, overdose.

Alt prieten se pierdea… dependenta furibunda, avea venele praf, o sangerare aproape permanenta ii pata orice tricou pe care-l avea pe el, se intepa si in picioare, chiar si in gat. Am plecat dupa el prin tara de mai multe ori, il recuperam batut, murdar, mut, il aduceam acasa si in cateva zile pleca iar… Intr-un tarziu s-a aruncat sub tren.

Ultimul care a plecat avea depresii… O iubire neimplinita, un anturaj complet nefericit, o familie prea slaba ca sa-l poata conduce pe un drum mai bun… si-a imbratisat sfarsitul departe de toti si de toate, in Ucraina, nimeni n-a stiut ca e acolo pana cand s-a sinucis mama lui… o sunasera de la ambasada sa-i spuna ca i-a murit singurul copil.

Nu vreau sa port aceste povesti mazgalite cu rosu pe un tricou alb, pana la urma imi stau doar mie pe suflet, cu toate intrebarile (oare am facut ce trebuia? – oare mai puteam sa fac ceva?), toate regretele (de ce n-am fost acolo, in momentul ala, in secunda aia?), cu toate amintirile (bai, la Neptun in camping la casute au schimbat dusurile, nu mai sunt alea din “melc”!).

Poate ca daca as fi auzit ca “vedeta x” s-a implicat in nu-stiu-ce-proiect pro-bono as fi zis si eu c-o face pentru imagine, nu-s ipocrit.

Dar astea mi-s motivele, de-asta pentru unii sunt penibil ca spun in fiecare seara “SPUNETI NU DROGURILOR!”, de-asta merg la intalniri cu oamenii cu problema asta, de-asta fac ceva si nu ma scarpin in fund…

Dupa cum spuneam mai devreme, fac ce pot, daca ajut un singur suflet sa uite de nenorocirea asta inseamna ca a meritat.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Ionuț
    • 04.09.2018

    Apreciez aceasta initiativa antidrog, dar sunt de parere ca abordarea cu „spune nu” este foarte gresita. N-am sa afirm ca este naiva si penibila cum au facut unii mai sus, dar sunt complet de acord cu faptul ca nu e deloc eficienta.
    Eu sunt consumator de droguri, in ideea ca ocazional (de aprox. 3 ori pe luna) fumez iarba. Am incercat si alte substante si au fost perioade in care consumam mult mai mult, dar niciodata nu am „pierdut controlul”. Vad in comentarii ca unii au impresia ca iarba le distruge vietile prietenilor. Va promit ca nu e asa. Cam toti oamenii din jurul meu consuma (majoritatea ocazional, dar unii fumeaza toata ziua) si nu cunosc nici macar o persoana care n-a putut sa se opreasca cand a vrut. Daca cineva nu se lasa de iarba, e pentru ca nu vrea, nu pentru ca nu poate, asa ca va rog sa n-o mai bagati in aceeasi discutie cu heroina, cocaina sau etnobotanicele, droguri de care lumea nu se lasa pentru ca nu poate (asta e diferenta intre dependenta psihica si cea fizica). Consumatorii cunosc de obicei foarte bine diferentele dintre aceste substante si cand cineva arunca un slogan de genul „spune nu la droguri”, ei isi dau repede seama ca e o generalizare careia ii lipsesc complet nuantele unei dezbateri cinstite pe acest subiect. De aceea, cred ca inainte sa va implicati in campanii antidrog, ar fi bine sa va informati despre fiecare drog in parte. De exemplu, stiati ca alcoolul si tutunul sunt considerate de cercetatori mai periculoase decat marijuana, iar ciupercile halucinogene sunt cel mai sigur drog din lume pentru ca nu da dependenta si nu poate duce la supradoza (la fel cum nu a existat nicio supradoza de iarba pana in prezent)?
    Dupa parerea mea, cea mai mare problema pe care o infrunta consumatorii dependenti de droguri grele (heroina, cocaina, etnobotanice) este marginalizarea. Lumea nu-i vede ca pe niste oameni si este dezgustata de ei. De aceea, chiar daca multi sunt constienti ca au o problema, le este frica sa vorbeasca despre asta ca sa nu fie judecati si respinsi. Faptul ca acest viciu al lor este ilegal, face totul si mai greu pentru ei. Este important de inteles ca foarte multi dintre oamenii care se apuca de astfel de droguri o fac pentru ca vor sa fuga de probleme. Sunt niste oameni care simt ca nu mai au nimic de pierdut si ca totul este atat de negru incat doar o substanta care le altereaza perceptia si gandirea ii poate face fericiti. Este datoria noastra sa le aratam ca nu este asa si ca viata poate fi frumoasa fara droguri. Cu un slogan de genul „spune nu”, consumatorii dependenti se simt si mai marginalizati. Ei au spus deja „da” si nu mai pot sa dea inapoi. Crezi ca sunt multumiti de decizia lor? Eu nu cred. Probabil ca majoritatea si-ar fi dorit sa spuna „nu”, dar acum e prea tarziu pentru asa ceva.
    Un slogan bun ar trebui sa le aminteasca acestor oameni ca mai exista speranta si ca pot sa fie fericiti fara droguri, nu ca dependenta lor este rea. In loc sa le aratam ca ceea ce fac ei este rau, hai sa le aratam cat ar fi de bine daca s-ar opri.

    • Ionuț
      • 06.09.2018

      Am înțeles, deci campania se concentrează pe prevenire. Asta este foarte bine, dar cred că trebuie luate în calcul următoarele lucruri: 1. lumea va fi mereu curioasă să încerce și 2. drogurile (ușoare) nu mai sunt ceva tabu (în ideea că dacă ai sub 30 de ani, probabil că nu te va judeca niciun prieten dacă îi spui că ai fumat un joint).
      Așa că în momentul actual, tinerii au circumstanțele perfecte să spună „da”. Oricât de bine intenționată ar fi lumea din jur când îi încurajează să spună „nu”, ei tot vor avea în jur exemple de oameni care consumă ocazional și nu au absolut nicio problemă. Deci din păcate, fotografiile cu venele înțepate ale toxicomanilor distruși de dependență sunt văzute ca un fenomen senzaționalist în ziua de astăzi. Și dacă nu crezi că aceste campanii de prevenire nu sunt deloc eficiente, atunci cum putem explica creșterea ratei de consum în randul elevilor? În fiecare liceu de la oraș vin anual reprezentanți DIICOT să încurajeze tinerii să spună „nu” prin diferite slogane și prezentări despre vieți distruse de etnobotanice sau heroină, dar pe elevi nu îi interesează absolut deloc. Au văzut și auzit de atât de multe ori cât de rele sunt drogurile încât sunt complet desensibilizați când vine vorba de acest subiect.
      Din acest motiv, eu aș sugera o abordare diferită. În loc să existe doar campanii de prevenire concentrate pe cazurile extreme și tragice, eu aș vrea să văd accentul pus pe educație imparțială. Adică să informăm tinerii despre fiecare drog în parte, cu efectele sale pozitive și negative atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În acest fel, cred că ar fi mult mai ușor de câștigat încrederea elevilor. De exemplu, de ce nu se prezintă niciodata proprietățile medicinale ale anumitor substanțe? Se știe foarte bine că marijuana este poate cel mai eficient tratament impotriva epilepsiei până în momentul de față, dar nu am auzit asta de la niciun reprezentant DIICOT pe vremea când eram în liceu. Nu am auzit nici că ketamina administrată responsabil poate vindeca depresia cronică. Și nu sugerez în niciun caz să fie prezentate doar aspectele pozitive. Da, ketamina poate vindeca depresia cronică, dar poate la fel de bine să îți distrugă vezica, rinichii și inima dacă este utilizată abuziv.
      Pe scurt, hai să nu ne mai prefacem că drogurile sunt complet rele dacă vrem să ne ia lumea în serios. Dacă nu ar avea efecte pozitive pe termen scurt, lumea nu ar ajunge să le folosească. De aceea, cred că cel mai bine ar fi să ne concentrăm pe faptul că în majoritatea cazurilor, efectele negative pe termen lung le eclipsează complet pe cele pozitive. Din fericire, trăim în secolul 21 și exista suficiente studii care să susțină faptul că multe substanțe de acest tip îți pot distruge creierul, inima și alte organe interne. Nu este nevoie să speculăm.
      De asemenea, consider că ar trebui menționat și faptul că nu toate drogurile sunt egale și că unele pot fi consumate responsabil, la fel ca și alcoolul. Ar trebui să fim foarte naivi să credem că lumea nu știe asta deja. Există sondaje pe această temă care arată că 46% din americani consideră că alcoolul este mai periculos decat cannabisul, pe când doar 15% cred că iarba e mai dăunătoare. Probabil că numele nu stau la fel în țară noastră, dar tind să cred că cel puțin în randul liceenilor, situația este asemănătoare.
      În orice caz, mă bucur că există persoane implicate în astfel de campanii antidrog. Să renunți la o parte din timpul tau liber ca să lupți pentru o cauză în care crezi este ceva de lăudat. Sper că sfaturile mele vor fi de ajutor și mi-ar plăcea să mai discutăm pe subiect în viitor. Momentan, numerele dovedesc clar că majoritatea campaniilor antidrog din țară nu au dat niciun rezultat și aș vrea cu adevărat să văd o strategie diferită care să funcționeze mai bine. Nu știu dacă cea propusă de mine este cea mai bună, dar sper măcar că a ridicat niște semne de întrebare referitoare la abordarea actuală.

    • Cabral Ibacka
      • 04.09.2018

      Salut.
      Înțeleg logica ta.
      Campania pe care eu o sprijin se referă la cei care nu au încercat. Dependenții au nevoie de cu totul altceva pentru a se opri.

      Cât despre ce spui…

      […]Vad in comentarii ca unii au impresia ca iarba le distruge vietile prietenilor. Va promit ca nu e asa. Cam toti oamenii din jurul meu consuma (majoritatea ocazional, dar unii fumeaza toata ziua) si nu cunosc nici macar o persoana care n-a putut sa se opreasca cand a vrut. […]

      … lăsăm anii să treacă. Până avem destule exemple. Eu le am pe-ale mele. Prea multe.

      Toate bune.

    răspunde-i
  • Sandu
    • 07.04.2017

    Ce sa raspunzi unor prieteni care „incearca” cocaina ca e fun si iti spun ca neah, ei nu devin dependenti si o fac oricum asa…ocazional…cand le=o cumpara cineva? (slava Domnului ca ei personal sunt pustani si nu prea au bani in voie).

    răspunde-i
  • Ion
    • 20.08.2015

    Imi pare bine ca faci cea ce faci, mult succes.

    răspunde-i
  • Anna
    • 19.08.2015

    In primul rand nu stiu de cat timp sunt aceste comentarii,nu vad data.In al doilea rand cred ca in aceste campanii anti-drog ar trebui implicati si cei care au reusit sa scape din iadul care-l reprezinta dependenta de heroina.Daca pot sa va ajut,as face-o cu mare placere.Am crescut in Berceni si,din pacate,am cunoscut efectul drogurilor cand eram mica,la 16 ani.Acum,14 ani mai tarziu,inca ma lupt cu dependenta si stiu ca o voi face toata viata.

    • Cabral Ibacka
      • 24.08.2015

      Anna, oricând vei avea să spui ceva, eu te voi asculta.

    răspunde-i
  • Maria
    • 06.01.2012

    MA BUCUR CA SCRII SUBIECTE DESPRE DROG CEEA CE E FOARTE BINE CE FACI. APRECIEZ ASTA!

    răspunde-i
  • Dytzu
    • 24.11.2011

    Cam panie sau nu cine vrea sa se otraveasca o sa o faca in continuare :)) . Degeaba faceti 1000 de campanii , nu veti schimba nimic , de asta sunt sigur , cunosc un baiat 17 ani care zii de zii venea la noi la liceu cersind cate 5 lei sa se combine la „un joint” . Si urla in gura mare pe strada [:-s] „Vreaaau sa ma drogheez” . Ma rog :)) majoritatea radeau de el da tipu o sa ajunga rau tare :d .

    răspunde-i
  • ALLEXA
    • 03.06.2011

    dobre

    publicat @18:13 11 February 2009

    ma drogiez de 13 ani cu heroina si numai pot sa scap de ia numai stiu ce sa fac miam pierdut tot ami vine sa ma omor in romani nute baga nimeni in seam dau un sfat la cei care cauta senzati nu estye bune si nule incercati ca mam distrus jurr
    …………………………………………………………….
    deci am citit toata ziua despre diverse ,acum am intrat si am vazut sectiunea ANTI DROG…unde vad diverse postari ….cel mai aiurea mi se pare ca unele persoane zic „as face ceva pentru cei ce se drogheaza dar ei se ascund”….uite ca eu am vazut si postarile celor care zic „m-am drogat,ma droghez , etc…”….
    DOBRE sa stii ca daca vrei sa scapi de acest viciu care ucide o poti face ,trezeste-te intr-o diminiata si spune ca GATA de azi o sa CONTEZ EU…sa nu te mai intereseze de cei care nu te apreciaza asa cum ai vrea , sa nu te intereseze de vorbele si de nepasaria altora ..SPUNE-TI CA DACA O PERSOANA DIN O MIE VEDE CEVA BUN IN TINE INSEAMNA CA AI REUSIT SA FII MAI BUN….EU CRED IN TOTI CEI CARE ZIC , CA NU MAI AU NIMIC MAI BUN DE CAT DROGUL SI VA ZIC SA INCERCATI PRINTR-UN ZAMBET , SA RENUNTATI LA ELE SI SA VA CASTIGATI INCREDEREA IN VOI….EU VA SUNT ALATURI !

    răspunde-i
  • Joshty
    • 17.02.2011

    Buna Seara! Observ că fenomenul drogurilor ia amploare din ce în ce mai mult, ar trebui ceva făcut. Spre exemplu închiderea magazinelor de vise nu va rezolva nimic deoarece tinerii vor face rost din alta parte de etnobotanice. Decizia le aparține! Eu consider că ar trebui făcut ceva pentru tineri. Eu am 19 ani si am fost voluntar Antidrog și vreau ca împreună cu alte persoane sa susțin diverse proiecte în diferite licee din București, dar pentru asta avem nevoie de sprijinul unei persoane și când spun sprijin nu mă refer la bani. Nu avem nevoie de bani pentru a merge în licee. Dar având sprijinul unei persoane importante lucrurile stau altfel și așa vom avea șanse de a fi primiți în licee, pe când dacă ne ducem de capul nostru și spunem : Buna ziua! Am venit să susținem un proiect ! Sigur ne vom alege cu : Buna ziua și La revedere ; cu o ușă închisă-n nas!

    răspunde-i
  • Aceste shopuri de etnobotanice distrug familii intregi. Cunosc mai multe cazuri in tara unde familii s-au dezbinat din aceasta cauza sotii aruncand vina unul pe celalalt, cearta scandal. Adolescenti cu tulburari de memorie, sechele pe viata:|

    răspunde-i
  • pass
    • 16.05.2009

    Te felicit pentru ceea ce faci in campanie si iti doresc maxim de energie, sa poti sa duci, insa ( sa nu spun dar)cum bine s-a discutat si mai sus, oamenii se strang, asculta, sunt impresionati pe moment si dupa putin timp intra iar in lumea lor….Cu siguranta nu este o situatie generala si macar 1-2% reactioneaza conform ideii de baza.
    Am observat un fenomen pe la noi, oamenii rectioneaza vehement atunci cand sunt speriati, exemplu campania pentru centura de siguranta (cea cu fetita de pe bancheta din spate a masinii). Ma uit in trafic si vad cum majoritatea le pun centurile copiilor in spate, implicit eu.Cred ca un spot de sustinere a campaniei facut in cel mai dur mod ar da rezultate maxime, important sa fie difuzat pe target.
    spor la inspiratie

    răspunde-i
  • Loading...