N-aveam de gand sa scriu despre treaba asta, pentru ca nu pot face o caracterizare completa a americanilor… am stat pe la ei 3 saptamani. Sau… as putea, dar am bunul simt sa realizez ca nu ar fi nicicum exacta. Insa pentru ca am primit mai multe intrebari pe tema asta, o sa vorbesc putin despre americani. Dar nu despre toti ci… doar despre cei cu care am intrat in contact.
Hai incepem cu inceputul… “Americanii sunt prosti si ignoranti“. Incepem cu asta, caci atunci cand vorbim despre americani multi au tendinta sa o afirme sus si tare, continuand afirmatia cu “pentru ca nici nu stiu unde-i Romania“, sau cu “nici nu stiu sa puna pe harta Spania langa Franta“.
Da, e adevarat, americanii nu prea stiu unde-i Romania. Si nici nu pot desena harta Europei din cap. Dar daca stam sa luam treaba de la capatul celalalt, nu prea gasim niciun european care sa deseneze din cap harta USA, cu toate statele ei. Si, de cele mai multe ori, nici daca-l intrebi unde e Orlando, San Francisco sau Detroit nu-ti va putea spune.
Deci… povestea asta cade, nu ni s-au parut americanii mai prosti decat alte natii. Ba chiar din contra (oricum au un mare plus la comunicare si comportament fata de europeni).
Cat despre cum si-au organizat tara… ca european te uimeste rabdarea si atentia cu care au reglementat si organizat fiecare chestie. Totul este normal, totul e la indemana, lucrurile par logice si sunt facute in asa fel incat sa te ajute si sa-ti fie usor.
Oamenii si-au organizat tara astfel incat sa le fie usor, se vede ca se preocupa pentru a face din bine… mai bine.
Exemplu: si-au dat seama ca autostrazile lor sunt pline de masini cu un singur ocupant, soferul. Cum sa-i convingi pe oameni sa se organizeze si sa mearga mai multi intr-o masina? Cu amenzi? Cu bonusuri? Nu poti…
Asa ca au inventat “Carpool lane”. Asta e o banda de pe autostrada pe care ai voie sa mergi doar daca in masina sunt doua sau mai multe persoane. Si cum, mai ales la rush hour, celelalte benzi sunt pline… esti incurajat sa mai iei pe cineva in masina si sa-i dai bice pe carpool lane, ca aia-i mai libera.
In plus… acolo esti incurajat sa fii constient ca civilizatia se pastreaza doar fiind… civilizat. Asa ca au amenzi si – spre deosebire de multe zone din Europa – amenzile astea se aplica la sange.
Au vazut oamenii, la un moment dat, ca se arunca prea multe mizerii pe strada. Ce-au facut? Amenda pentru littering* este in Vegas de 2.000 USD. In L.A. parca era mai mica amenda (parca am vazut semn cu 800 USD).
Si, ca amuzament, Vegasul are Venetia si Parisul… in varianta miniaturala (si da, poate si ceva prea kitsch). Dar Vegasul este farmacie pe langa Paris sau Venetia (si nu ma refer numai pe Strip – bulevardul principal, cel dupa care este recunoscut Vegasul).
De cand am inceput seria
America 2012 am fost intrebat de mai multe ori daca mi-au placut americanii. Da, mi-au placut, si mai ales cei de pe Coasta de Vest. Sunt mai calzi decat europenii, mai atenti si mai curtenitori, au mai multa rabdare. Da, sigur, intalnesti si mai putin placuti, dar pana si aia… chiar de-s ciufuti, nu sunt caustici si ofensivi.
In New York nu am mai intalnit aceeasi prietenie, aceeasi caldura, oamenii sunt grabiti si nu mai sunt atat de atenti la ceilalti. De la claxonatul isteric si traversatul pe rosu si pana la absenta salutului** inafara de locurile inchise… NY este alta lume. Nu una urata, dar… altfel.
Cand oamenii vorbesc despre America pleaca de la niste premise. Foarte multe dintre ele gresite. M-am dus acolo crezand ca stiu deja, dar vreau sa vad cu ochii mei. Ajungand acolo mi-am dat seama ca nu stiu decat ce-am vazut din filme. care sunt… filme.
Cam asta e ce-am avut de zis. Si dupa cum spuneam la inceputul postului… nu am vorbit ca unul care crede ca acum cunoaste America, am vorbit despre oamenii pe care i-am intalnit si cunoscut noi.
* littering – am vazut zeci de semne si nu stiam ce inseamna, propunandu-mi sa caut pe net… si uitand de fiecare data. Pana la urma am dat un search si-am vazut ce inseamna…
** in L.A si San Francisco, cand ni se intalneau privirile cu ale altora… ei ne salutau, chiar daca nu ne cunosteau. Misto sentimentul.
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.