In primul rand, dirhamul dubaian :)) AED – Arab Emirates Dirham) este la fel de puternic, are aceeasi putere ca si leul romanesc.
Paritatea, daca ne apucam sa calculam asa cum le place fetelor, la centima, este de 1 AED = 0,92 lei. More or less, cum ar zice francezul…
Vorbind despre mancare… nu ne-am facut probleme legat de unde se mananca bine la Dubai, am citit peste tot ca se mananca bine si la preturi bune.
La Dubai si la Abu Dhabi am mancat bine. C-a fost vorba sa ne luam una-alta si sa ne facem o salatica sau un mic-dejun in camera sau ca am mancat la restaurante de cartier, in mall sau la restaurante mai infoiate, mancarea a fost buna.
Si la Dubai mancarea este de multe ori mai ieftina decat la noi.
La alimentara este clar mai ieftin decat la noi. Nu cu mult, dar probabil cu vreo 15% mai ieftin la multe dintre produse. Alimentarele de cartier sunt inghesuite ca in desene animate, am gasit cateva alimentare in care eu n-am putut sa intru printre toate rafturile, de inghesuite ce erau.
Gasesti la gramada produsele brandurilor internationale (Lay’s, Pepsi, etc.) dar gasesti si o multime de produse locale (pe care le identifici cu greu, evident).
Ai fructe proaspete, foarte aromate, din cele tropicale: banane, portocale, mango, rodii, dar gasesti si mere, de exemplu.
La Carrefour preturile sunt ceva mai mari dar nu simtitor. Ai, in schimb, mult mai multe variante. Si nu te mai omoara claustrofobia.
Cam asa arata o alimentara de cartier (cum arata Carrefour la Dubai nu cred ca-i cazul sa arat… 🙂 ):
La restaurantele din mall, majoritatea fast-food-uri, se mananca OK. Ai restaurante cu specific local dar ai si chinezesti, indiene, thai, ba chiar si mexicane. Pe deasupra ai KFC si McDo, evident.
Preturile sunt putin mai mari decat la restaurantele din mall de la noi, dar cu putin. In doua persoane mananci de 60 de lei cu tot cu sucuri.
La restaurantele din zonele de hoteluri se mananca cel mai bine. E cam cu 20% mai scump decat la restaurantele noastre (pentru mine un etalon de echilibru calitate/pret la noi sunt Cucina din Tineretului si Thalia).
Gasesti restaurante cu specific, noi le-am preferat pe cele libaneze si chinezesti. Cu thai, indo si alte plaiuri gastronomice nu prea ne intelegem.
Despre cel mai bun restaurant din Al Barsha o sa scrie Andreea, si-a facut si pozele special pentru asta. Eu pun doar una dintre ele, Kebab Halabi se numea felul, gustos pana la lacrimi!
Restaurantele de lux… sunt restaurante de lux. Nu ne-am inghesuit la din astea pentru ca savoarea locala o simti din restaurantele unde mananca localnicii, nu sa te inghesui in Dubai la un snitel vienez cu doua stele Michelin la Burj al Arab… cu toate ca unii prefera si asta. Treaba dansilor.
La restaurantele de lux… e amenda. Mare. Cei din Emirate fac clar diferenta dintre oameni si bogati. Asa ca daca te pui la masa bogatului si nu esti bogat… te ustura rinichii. Amandoi.
Am vazut chiar si meniuri in care un fel de mancare era 2.500 de lei. Am intrat in restaurant si-am amusinat, asa… am tras tare in piept miros de lux de vreo 50 de lei si ne-am vazut de drum… 😀
Per ansamblu, deci, daca stii unde sa mananci si nu te arunci prea sus o sa mananci sanatos, curat si gustos, la preturi chiar bune.
Totusi, recomand o privire mai atenta la unele restaurante cu servirea la tejghea, unii au carente cu igiena si nu cred ca vrei sa te duci la Dubai ca sa fii seic de baie, facut tot ghem, cocotat pe tronul tau cel alb. Am incercat-o si pe asta…
Aici cred ca treaba sta ca la noi… unii isi fac treaba bine si cu toate ca vand shaorma sau alte chestii la gemulet e gustos si ieftin. Altii… mai cu gandaci, soareci si alte miscatoare iti fac matele prastie. Cu putina atentie reusesti sa faci diferenta si sa te feresti.
Intrebari despre mancarea din Dubai?
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.