Am avut mai mulți câini. Și tomberonezi imperiali… dar și modele cu pedigree. Pe lângă cei de buzunar și cei de gentuță, majoritatea au fost și sunt de talie mare.
Cam 60 de kile bucata, în viu. Un fel de căluți mai micuți, da’ cu canini mai bine profilați.
Cel mai des ne întreabă oamenii ce mănâncă și… cu ce-i ungem de au blana așa de strălucitoare. Da, cu ce-i ungem, asta întreabă.
Am vorbit cu mama dragonilor și am făcut o listă cât mai scurtă despre alimentația câinilor de talie mare. Care s-ar putea aplica și câinilor de talie medie. Plus celor mici, dar cu primul punct mai scurt.
Nu sunt legi absolute (încă nu-s Maiestatea Sa, primul pe numele său, Deținătorul Adevărului Absolut), dacă vreți să adăugați ceva, chiar vă rog s-o faceți.
Fac mai jos și o recomandare de mâncare. O fac pentru că am studiat povestea, plus că avem experiența cu cei patru ai noștri, plus alți câțiva din familia extinsă.
Așadar:
1. Repaosul de 30 de minute înainte și 1 oră după fiecare masă.
Asta pentru a evita riscul de torsiune gastrică, urgență medicală de grad 0, operabilă doar în maxim 30 de minute de la producerea torsiunii).
Doamne ferește să ai vreodată nevoie, însă află că de cele mai multe ori simptomele sunt abdomenul umflat (mai ales în partea stângă) și foarte tare, dar și reflexul de vomă nereușit.
Pentru unii pare o glumă, însă prea mulți câini de talie mare mor din cauza asta.
2. Schimbarea treptată a sortimentului de boabe, amestecând boabele vechi cu cele noi timp de câteva zile.
Sunt patrupezi pe care dacă nu-i obișnuiești treptat cu hrana nouă îi expui la fel-de-fel de iritații de piele, căderea blănii și – cea mai comună – cufureala.
3. Alegerea unui sortiment de hrană procesată fără cereale (bobițe No Grain).
Umblă vorba că nivelul ridicat de carbohidrați din cereale poate duce la obezitate, diabet, probleme digestive și alte afecțiuni.
4. Alegerea unei hrane cu cât mai puțină cenușă.
Am văzut unii care susțin că cenușa e bună la câini… noi preferăm să alegem sortimente de hrană cu cât mai puțină cenușă.
5. Introducerea uleiului de somon în alimentație, bogat în Omega 3, recunoscut pentru beneficiile grozave asupra blănii, dar și asupra inimii, sistemului imunitar… plus că reduce eventualele probleme articulare.
Sigur, nu e ieftin, dar merită ca uneori să treacă printr-o cură de așa ceva.
Ar mai fi câteva, dar probabil mai puțin importante. O să revin cu o listă de alimente Nonono! care nu au ce căuta în alimentația câinilor.
Ce mănâncă ai noștri?
a) Taste of the Wild Pacific Stream Canine (fără cereale, monoproteică, ceea ce se traduce prin digerabilitate ridicată, având peștele ca singura sursă de proteine animale inclusă)
b) Taste of the Wild Sierra Mountain (fără cereale, monoproteică, conținând miel ca unică sursă de proteine animale).
Maki, el haplea mondial (dar primul animal care… face un spital 😀 ):
Dacă sunt întrebări… sunt prin zonă.
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.