5 lucruri despre mierea de albine adevarata. Pentru ca ce mancam noi este, de obicei, o mizerie artificiala.

Sunt cateva lucruri care nu se spun despre mierea de albine. Sunt doi oameni pe care-i cunosc (astazi il voi mentiona doar pe unul, celelalt inca nu vrea sa vorbeasca public despre tepele astea) care se pricep la albine, miere, stupi. Pentru ca se ocupa de asa ceva. Si care mi-au povestit, la cateva luni distanta, in locuri total diferite (Satu Mare si Yellowish) aceleasi lucruri.

Individul 🙂 din stanga imaginii despre care vorbim astazi imi este prieten, dar si partener. Partener ii spun eu, probabil ca multi i-ar spune provider sau vanzator. Pentru ca de la el cumpar miere, miere cu polen, miere de mana sau de rapita, dar mai ales energizantul natural pe care l-a inventat. Este, deci, unul dintre oamenii din categoria parteneri de nadejde.

Din pacate este lenes (a se citi: prefera sa se ingrijeasca de albine in loc sa scrie pe blogul de albine), si – tot din pacate – nu vrea sa se ia la tranta cu cei care vand miere de albine de proasta calitate.

Ce ar fi de zis?

1. Mierea cumparata de pe marginea drumului, aia frumoasa si cremoasa, aurie si care curge ca in reclame este cea mai proasta miere posibila. Asta pentru ca este tratata termic (adica fiarta, zic) si astfel isi pierde proprietatile.

2. Mierea care a fost tinuta in soare este degradata calitativ.

3. In comert se gaseste un tip de miere care este facuta de albine, dar artificial. Adica: in loc ca albinele sa fie duse in campuri de flori si din ce culeg sa fie hraniti stupii/creata mierea, ele sunt tinute intr-un singur loc si sunt hranite cu o hrana artificiala (care contine inclusiv zaharuri). Albinele hranite artificial produc tot miere. Insa mierea produsa astfel este o zeama inchegata de zahar, nu produsul pe care ni-l dorim noi, cel natural si… de albine.

4. Mierea adevarata se cristalizeaza. Este o reactie normala si pe care ne-o dorim, cu toate ca din punct de vedere marketing… da mai bine daca e lichida si rade la noi mieros de aurie.

5. Mierea adevarata e mai scumpa. Pentru ca productia ei genereaza costuri mai mari. Una este sa plimbi albinele din loc in loc, sa le ingrijesti ca la carte, si alta e sa le dai zahar pe paine de mancare si-atat.

Din poza de mai jos (asta e ce mai am eu pe stoc acum) eu va recomand toate produsele (foarte aromata si interesanta este mierea de mana), cu un plus pentru energizantul 100% natural. Da, asta este unul dintre secretele mele, asa rezista subsemnatul la tavaleala. 😉

L.E. Probabil ca nu ati vazut link-ul pus de mine. Il pun din nou, ca sa vedeti cum dati de omul despre care vorbesc eu aici. http://mierea-de-albine.blogspot.ro/

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Oamenii sunt din ce in ce mai neglijenti cu persoanele lor fara sa tina cont ca mierea naturala este cea luata direct de la taranul nostru… taranul roman nu mierea importata de peste hotare plina de conservanti si facuta prin cine stie ce laboratoare.

    răspunde-i
  • Ioan Săbăduș
    • 08.08.2016

    Ioi, da cand au trecut astia 4 ani ?

    răspunde-i
  • Bogdan
    • 03.03.2016

    Din pacate majoritatea oamenilor cauta sa cumpere miere cat mai ieftina care, evidend este procesata si contine mult zahar si este nesanatoasa in loc sa cumpere miere naturala direct de la apicultori.

    răspunde-i
  • Am auzit aici tot felul de oameni care lauda alti prieteni ( sau se lauda ) ca nu folosesc zahar in stupina absolut deloc, mint si ei la fel de mult cum mint cei ce au vandut anul trecut miere de salcam (zona Olt ) din productie 2014. In conditiile in care 99.99% dintre agricultori folosesc organisme modificate genetic, folosesc insecticid, ierbicid, ingrasamant, toate chimice, in conditiile in care orice badea Ion care are si el un prun in gradina il stropeste cu insecticid fara sa aiba cel mai mic grad de decenta sa anunte macar vecinii din imediata apropiere, voi chiar mai credeti ca exista apicultori care nu folosesc zahar in nici un fel? Sunt 2 categorii de apicultori:
    1 care baga zahar in orice anotimp, chiar pentru a falsifica miere, si
    2 care folosesc zaharul impreuna cu ceaiuri ca stimulent, tratament si pentru a ajuta rezervele de iarna. Voi pe cine ati crede mai repede? Pe unul care va vinde miere de un an curata si limpede ca lacrima? Sau unul care va vinde un borcan de miere zaharisita si care ( daca este intrebat ) se incadreaza singur intr-a 2-a categorie?

    • Ioan Săbăduş
      • 13.12.2015

      Ce te face sa crezi ca ai dreptate si nu exista si alta categorie ?
      La ce te rezultate te astepti pentru a realiza ca mierea pe care o mananci este una nefalsificata si fara ca albinele sa manance zahar ?

    răspunde-i
  • Gelu
    • 13.05.2015

    De ce mai vrem apicultori cinstiti cind toti vor sa-i fure,sa le plateasca munca cit mai putin posibil? Cine vrea miere veritabila sa aiba 2-3 stupi undeva la amici la tara. Face bine si la trup si la minte. Nu ma luati totalmente in serios. Totusi mai sunt si oameni cinstiti.

    răspunde-i
  • ana
    • 06.05.2015

    o miere de rahat gasiti la profi sub denumirea de ;miere de salcam KOZACKI

    răspunde-i
  • conasu
    • 04.04.2015

    exista miere de albine care se intareste ca betonul , miere tinuta in conditii de locuinta la bloc , este cumva efectul timpului sau am fost pacalit , va rog cineva ma poate ajuta ?

    • Mierea naturala cristalizeaza in timp.
      Mierea de rapita cristalizeaza (zahariseste) dupa 3-5 zile, alte sortimente dupa 2-3 luni, mierea de salcam dupa 8-12 luni. Binenteles in functie de felul cum este pastrata (ferita sau nu de razele soarelui, inchisa ermetic sau nu, …)

    răspunde-i
  • florin
    • 10.01.2015

    o amintire de acum 5 ani ,cind am tras prima data la centrifuga cele citeva rame de incepator, cu miere supra coapta capacita 100% ,cabana sa umplut de un miros ce nu se poate descrie in cuvinte era in faguri miere uitata din primavara sau din toamna oricum nu pot uita mirosul de flori ………………………ceva unic de aceea m-a hotarit sa fac doar miere asa……supra coapta nu scot ramele pina nu sunt capacite 100%,ma chinui la tras dar merita,mierea e urita ,cu polen,cu ceara ,propolis dar e fantastica e mult de munca la mierea naturala 100% e greu sa nu scapi de loc sirop toamna sau primavara trebue a umbli cu grija si inca ceva,cea mai buna miere e tot aceea care e si putin amestecata cu multe arome ;poliflora de primavara cu rapita (un gust acrisor ),salcim cu soc se simte imediat ,tei cu floarea soarelui la capatul celulei si spre toamna si putina miere cu aroma de pajiste.stii cum e cu mierea e ca in bucatarie cauta pe linga gust sa vezi si miresmele de flori, mierea e aproape ca vinul bun are in ea tot ce e frumos si dulce in locul respectiv.

    • Florin, ai dreptate in ceea ce spui, dar in ceea ce priveste mirosul din miere (fara sa gusti), mi-a fost dat sa intalnesc o miere de salcam cu un miros super placut. Era o miere de salcam facuta pe soba. Da, sunt multe lucruri pe care trebuie sa le respecti, dar cea mai importanta este sa nu storci mierea decat dupa ce este capacita, minim 40-50%.
      Cat priveste despre fagurele cu miere taiat din rama, era cu pastura, nu cu polen, ceea ce foarte putini apicultori isi distrug un fagure pregatit pt iernare. Eu din asemenea faguri am obtinut mierea poliflora presata, dar nu se poate compara cu nici un sortiment de miere, deoarece pe langa miere gasesti firicele de ceara (prin presare), vitaminele din capaceala si propolis si binenteles ce-i mai important pastura.
      Intradevar mierea poliflora este adusa de pe cele mai multe flori, dar nu inseamna ca este cea mai buna. Fiecare sortiment este bun la ceva. De exemplu mierea de rapita nu poate fi inlocuita cu nici un sortiment in ceea ce priveste ajutorul ei in afectiunile stomacului, rinichilor, ficatului, … tot ce tine de abdomen (stomac). Fiecare sortiment de miere are valoarea ei.

    răspunde-i
  • florin
    • 10.01.2015

    putini stiu ce e mierea adevarata si cum se obtine ea doar natural toti fugim dupa profit ,ca sa ai o miere buna trebue sa ai si albine bune si zona buna si sa fii si tu bunisor ca apicultor,cel mai important lucru e totusi zona melifera parfumul mierii e dat de plantele din arealul respectiv, conteaza si cind scoti fagurele la tras,cit e capacit,cit e de coapta mierea ,cum a fost anul……………………..sunt multe tare de stiut.si eu am fost un naiv,acum am aflat multe si doar prietenii stiu ce e mierea de RASA PURA..E BINE SA AI UN PRIETEN APICULTOR SI TU SA FII PRIETENUL LUI, altfel nu spune tot.mierea de rasa,e alceva …………………cind desfaci borcanul eeeeeeeeeeeee ca la cafeaua buna ,umple nasul de arome de flori ,miresme,simti ceva in fiinta ta cind respiri pe nas,doar initiatii stiu ce e acolo si daca vor poate te servesc si pe tine muritorule…..sau mai bine spui prietenului tau apicultor sa taie un fagure mai vechi cu miere si polen in el din ala vechi care a stat linga perete ca si asa au multe celule de trintor construitesa fie si maro mai inchis, nu tare ca e urit ,o sa te chinui la taiat dar merita…………………

    răspunde-i
  • Nu fac referire la nici un producator sau distribuitor, dar depinde si ce vrem sa consumam. Am vazut un energizant in supermarket care costa 3 lei/400gr, dar producatorul scria despre continutul sau de zahar, glucoza, s.a.
    Sunt tot felul de siropuri, pt buzunarul fiecaruia. Nimeni nu-i baga fortat produsul in cos, clientul alege ceea ce vrea.
    Clientul trebuie sa fie atent la ceea ce cumpara. Am vazut sirop din catina 100% natural, cu miere si era foarte adevarat, dar undeva pe eticheta, cu un scris mai mic, scria ca este pasteurizat, sau alte siropuri care sunt 100% naturale dar contin consrvanti (naturali ).
    Un sirop 100% natural, fara conservanti, fara sa fie pasteurizat, nu-l gasesti pe raft.
    In momentul in care consumam un sirop 100% natural, nefalsificat, fara conservanti, neancalzit si NEpasteurizat, atunci trebuie sa simtim si efectele lui.
    Avem in aceasta tarisoara fructe cu un continut foarte ridicat de vitamine, iar noi nu stim sau nu vrem, sa le pastram naturale, conservate natural, sau consideram ca este mai usor si avantajos sa le comercializam dupa ce le distrugem din vitamine.

    răspunde-i
  • Loading...