sustenabilitate in Romania_1

17,5% din bugetul tau pleaca la gunoi si la canalizare. Degeaba.

V-am povestit despre studiul Unilever, cel efectuat pe 7 familii din Romania, studiu prin care timp de 9 saptamani s-a reusit reducerea semnificativa a bugetelor respectivelor familii.

Cred ca este foarte important in povestea asta ca reducerile respective nu s-au reusit prin foamete si restrictii tampite ci prin putina grija acordata organizarii si prin evitarea irosirilor inutile.

De cand am scris prima oara pe tema asta eu m-am focusat pe subiectul asta si prin casa m-am erijat intr-un observator atent.

Inca n-am operat nicio economisire, inca n-am reusit nicio reducere a bugetului, n-am reusit sa micsorez amprenta asupra mediului. Dar e normal asa, ideea este ca inainte de a taia trebuie sa realizezi care este situatia.

sustenabilitate in Romania_1Asadar, si aici vorbesc cu cei care au spus la primul post ca li s-ar parea interesat sa incerce sustenabilitatea pe propria casa, haideti sa incepem.

In primul rand haideti ca in prima etapa sa constientizam ce facem:

– cat dureaza un dus? In minute, zic, cat dureaza un dus la tine? Faci dus sau baie? De cate ori pe saptamana dus, de cate ori baie?

– cum te speli pe dinti? Cat dureaza sa te speli pe dinti? Cum efectuezi operatiunea? (nu glumesc, bre, atunci cand te speli pe dinti observa-te, fara sa incerci sa schimbi nimic in momentul respectiv, vezi care-ti este modus operandi)

– de cate ori cumperi mancare intr-o saptamana? Cata mancare cumperi si ce fel de alimente?

– observa daca si cate resturi alimentare arunci. Incearca sa tii socoteala pe un colt de hartie, vom avea nevoie de informatia asta atunci cand ne apucam sa vorbim despre optimizare.

– cat platesti caldura pe luna? La incalzire ma refer, cat platesti?

– cat platesti apa rece, cat platesti apa calda?

Stai, nu intelege gresit, nu-ti cer sa-mi spui mie neaparat cat platesti, important este sa realizezi tu cat platesti. Pentru ca atunci cand ne apucam, peste cateva zile, sa vedem cum se face treaba buna cu sustenabilitatea vom avea nevoie de un sistem de referinta.

Asadar hai pentru 2-3 zile sa incercam sa facem lista asta si-apoi, treptat, implementam primele sfaturi*. O luam de la economisirea apei si vedem apoi cu ce alte chestii misto ne distram.

Bine? Hai sa constientizam acum… cate si cum consumam.

Spor la contabilitate! 🙂

*ca sa fie cat mai eficient (si funea) o sa vin si cu niste tutoriale video scurte. 🙂

P.s. Stiu ca nu-s multe de comentat acum, si nici de like-uit. Nici nu-i asta ideea acum, perfect ar fi sa ne concentram putintel si sa reusim sa ne facem o idee asupra ideilor noastre de consum.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Tractari
    • 04.12.2013

    Mda… aici nu sunt de acord… nici cu tine Cabral nici cu restu’… adica… nu stiu… incotro? maine poimaine o sa invatam „Cum sa traim cu mai putin de un dolar pe zi”…sincer… adica hai sa ne canalizam energia la radacina problemei… ne place unde am ajuns? ne place cum suntem condusi? ce putem face sa schimbam asta? Micsorarea consumului de caldura iarna nu cred ca e una dintre variantele pe care le-as alege… Think about it!

    răspunde-i
  • iuliana
    • 03.12.2013

    hello. buna lista, se va printa si facem un calcul timp de cateva zile. oricum, deja lumina si apa de spalat pe dinti se monitorizeaza serios:). la caldura din pacate nu avem repartitoare deci mare belea :(. ne auzim dupa ce facem calculele. seara frumoasa

    răspunde-i
  • Iris
    • 03.12.2013

    Partea cu termoficarea, e grea. Daca nu ai contoare, degeaba. La mine in bloc au dat drumul la caldura din octombrie (si ziua si noaptea). La ai mei tot din octombrie doar noaptea. Deja am 90 caldura doar pt octombrie. Anul trecut abia luasem apartamentul si in lunile de varf aveam intretinerea 350 ron, FARA sa locuiesc aici (deci nu apa etc, in majoritate fiind caldura). Vecinii urla ca domne avem copilasi mici.

    Pot face ceva? Nu. Indiferent ca inchid calorifelul sau il las deschis la maxim, tot mare e factura.

    • Cabral Ibacka
      • 03.12.2013

      Da, aici ai dreptate, fara contoare nu ai niciun control al rezultatelor din directia asta.
      Dealtfel este si complet contraproductiv sistemul de termoficare „la gramada”, fara niciun sistem de masura. Asa este incurajata risipa si lipsa de responsabilitate… 🙁

    răspunde-i
  • Bea
    • 03.12.2013

    Eu inchid apa cat imi periez dintii. Si am asa o vaga impresie ca asta e una din solutii( ca sa ii spun asa) Oricum, o sa imi notez, sunt convinsa ca voi afla chestii noi 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 03.12.2013

      Da, ai dreptate, asa-i. Dar mai sunt cateva la fel de simple si la fel de eficiente.
      Noteaza-ti (macar mental) si vedem apoi cum imbunatatim.

    răspunde-i
  • Dan
    • 03.12.2013

    Este foarte greu sa schimbi mentalitatea, daca s-ar investi mai mult in educatie….

    • Cabral Ibacka
      • 03.12.2013

      Pana se investeste mai mult… si asta-i o investitie in educatie. 😉
      Putem schimba ceva (chiar daca ai dreptate, e mai ieftin si mai eficient sa cresti copiii direct intr-un stil de viata sustenabil in loc sa te chinui sa reeduci adultii).

    răspunde-i
  • Scorpio
    • 03.12.2013

    pai contabilitatea la asta o tot tin de ani buni.
    astept sa vad de unde mai adaug sau scad…din ce deja e sub 1500. :)))

    • Cabral Ibacka
      • 03.12.2013

      Hai sa vedem cum stam si promit sa vin cu niste sfaturi de bun-simt. Poate mai reusim ceva… 🙂

    răspunde-i
  • Loading...